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- Fonte: Reader Asturias / Gastrollar /
???️ La conseyera de Cultura, Política Llingüística y Deporte, Vanessa Gutiérrez, clausuró esta nueche nel Pozu San José de #Turón l’actu d’entrega de los Premios Gastronómicos María Luisa García ??
Eati vienres 20 d’avientu’l Pozu San José de Turón (Mieres) acoyó la ceremonia d’entrega de los Premios María Luisa, que concede l’Asociación para’l Desenvolvimientu Rural del Monte Central d’Asturies, qu’arrexunta a los conceyos d’Ayer, L.lena, Mieres, Morcín, La Ribera y Riosa.
Estos galardones, que cumplen la so cuarta edición, lleven el nome d’una de les figures más influyentes de la cocina asturiana, tienen como misión destacar a quien arriquecen y proxecten la cultura culinaria dientro y fora d’Asturies. Cunten con cuatro categoríes, trés d’ámbitu autonómicu y una d’ámbitu peninsular.
Nesta edición recayeron en cuatro muyeres que destaquen pola so trayectoria y dedicación nel sector de la gastronomía:
- Premiu a la trayectoria profesional, Cocina de Paisaxe. Esta categoría reconoz a muyeres profesionales del ámbitu de la cocina asturiana que dedicaron tola so vida a esti sector, arriqueciendo y calteniendo la cultura gastronómica rexonal:
Elvira Fernández García, Viri (El llar de Viri) pol so papel como pionera y referente de la cocina tradicional asturiana. Pol so llabor na recuperación de recetes antigües, el so compromisu col productu de cercanía y la so capacidá para superar adversidaes.
Viri ye, dende fai casi trés décades, un referente na gastronomía de la rexón. Nel so restorán, El llar de Viri (Candamo), anguaño rexentáu pol so fíu, siempres defendió conceutos como los que promueve el movimientu internacional Slow Food, y la so vasta cultura gastronómica convertise n’una figura indispensable de la nuesa gastronomía más tradicional, al recuperar recetes ancestrales, utilizar productos de proximidá y velar pol caltenimientu de la nuesa cocina. La so trayectoria inclúi, ente otros munchos méritos, ser la primera guisandera asturiana en recibir una Estrella Verde Michelín. Anque anguaño ta xubilada, esta guardiana de la cocina de siempre sigue exerciendo d’embaxadora d’Asturies allá por onde va.
- Premiu a la producción local, Alimentos del Paraísu Natural. Destaca a productores y productores locales adscritos al a marca calidable Alimentos del Paraísu Natural, que contribúi al caltenimientu d’una gastronomía asturiana auténtica y sostenible:
Rocío Martínez Fernández (FABEO, Faba Asturiana con IGP) pola so dedicación a la producción artesanal de faba asturiana d’alta calidá, adscrita a la marca Alimentos del Paraísu Natural, y el so compromisu cola bioeconomía, les cadenes curties de suministru y el caltenimientu de la tradición agrícola local.
A los sos 43 años, Rocío Martínez Fernández convirtióse nuna referencia na producción de faba asturiana con Indicación Xeográfica Protexía, un productu amparáu pola marca calidable Alimentos del Paraísu Natural. El so apueste pola agricultura sostenible y les cadenes curties de suministru fortalez la economía local y caltien el patrimoniu agrícola asturianu. Unu de los secretos del so ésitu ye l’artesanía nos procesos de producción, procediendo, na mayor parte de los casos, de forma manual y con bien poca maquinaria, amás de tar presente en #cada fase del cultivu. Anguaño, y col enfotu de diversificar l’actividá agraria, rehabilitó xuna casa n’Abres pa destinala a apartamentos de turismu rural cola categoría de 3 llaves.
- Premiu a la proyección rural, Caxa Rural d’Asturies. Premia a persones entamadores y proyectos (públicos o privaos) qu’apuesten pola *revitalización del mediu rural n’Asturies, promoviendo la vuelta al pueblu y contribuyendo a superar el retu demográficu:
Verónica Gutiérrez González (La Vallicuerra, Cases de L’Aldea) pol so llabor como entamadora na revitalización del mediu rural al traviés d’iniciatives como la creación del chigre-tienda La Caleyuca y la recuperación de los agospiamientos rurales del pueblu, devolviendo vida, economía y oportunidaes al Valle de Turón.
Entamadora nata, púnxose como oxetivu traer más vida al pueblu de los sos güelos, el más altu del Valle de Turón, en plenu Monte Central, La Güeria d’Urbiés. Y dende esi momentu nun paró. Dos de los grandes retos puestos en marcha fueron: la creación del chigre-tienda La Caleyuca y la revitalización de los agospiamientos rurales de l’aldega. El so llabor fomenta’l desenvolvimientu rural, calteniendo la manera de vida tradicional y atrayendo visitantes a la redolada.
Premiu a la trayectoria profesional, España y Portugal, Grupo HUNOSA. Reconoz a persones, empreses y/o entidaes d’España y Portugal que, siguiendo l’exemplu de María Luisa García, dedicaron la so vida a caltener el patrimoniu gastronómicu de les sos rexones, sirviendo según referente pa les xeneraciones vinientes.
Rosa Macías (Chigre FM, Granada) pola so trayectoria de más de 40 años como cocinera autodidacta, llogrando convertir el so modestu establecimientu granadín nuna referencia nacional de cocina de productu.
Rosa Macías, acompañada del so home Paco Martín, tresformó’l chigre FM de Granada nun referente nacional, un llugar de pelegrinación de cielos la boca gourmets. Abrieron en 1985 y, de magar, la dedicación y talentu de Rosa na cocina convirtiolu nuna suerte de templu gastronómicu reconocíu a nivel nacional, pola calidá y autenticidá de los sos platos. En 2005 el FM foi reconocíu pola Guía Lo Meyor de la Gastronomía como Meyor Barra del Añu y, de magar, nun paró de crecer. Xuna plancha y xuna fridora bastáronlu a Rosa pa convertir el so establecimientu nun llugar de cultu pa los amantes de la gastronomía.
Reconociendo’l legáu de María Luisa García
María Luisa García non solo foi xuna precursora na dignificación de les guisanderes asturianes, sinón tamién xuna figura clave na innovación y divulgación de la cocina tradicional y popular de la rexón. Cocinera y escritora, esta llexendaria mierense marcó un antes y un dempués na gastronomía asturiana. Autora de numberosos recetarios, María Luisa destacó pola so capacidá d’innovación y el so compromisu col espardimientu de la cultura culinaria asturiana. Güei los galardones que lleven el so nome siguen el so legáu, honrando a persones y proyectos que caltienen viva la tradición mientres apuesten pola sostenibilidá y la modernidá.
Más información: https://gastrollar.es/2024/12/13/cuatro-mujeres-protagonizan-los-premios-gastronomicos-maria-luisa-garcia-2024/
Fonte: Asociación pal Desenvolvimientu del Monte Central d’Asturies
