- Fonte: LNE /
- Un Patrimoniu de la Humanidá bien sociable… y tamién saludable: sí, porque tomar sidra (con moderación) tien estes propiedaes.
- Los espertos sorrayen qu’ayuda a prevenir les enfermedaes cardiovasculares y les sos cualidaes anti inflamatories.
Alredor d’una botella de sidra orbitan miles d’hestories. Amigos que se xunten nel chigre para esfrutar d’un ratu risonderu, families que saquen tiempu para osixenase del estrés diariu, pareyes qu’empiecen a conocese, romeríes…Amás, d’esi valor social y cultural que tien la Sidra d’Asturies, qu’acaba de ser declaráu Patrimoniu Cultural Inmaterial de la Humanidá per parte de la Unesco, les so propiedaes conviértenla nun productu bien permediáu para la salú.
La sidra natural, como’l so nome indica, ye una bébora de baxa graduación alcohólica que nun tien componentes químicos nin azucres añedíos. Esto fai d’esta bébora uno de los que menos caloríes apurren, en comparanza a otres consumiciones que multipliquen los valores enerxéticos.
- Por casu, 100 milillitros de les llamaes bebíes blanques’ equivalen de 300 a 500 kcal. Nada comparable a les 45 kcal qu’apurren 100 milillitros de sidra.
- Consumida con responsabilidá, la sidra ye uno bébora etiquetada por munchos médicos espertos en nutrición como ‘cardiosaludable’.
- La sidra natural ye un acompañante culinariu estupendu para comer, para cenar..
- Cuenta con otres propiedaes que son beneficioses para’l ser humanu, como la so condición antiinflamatoria, diurética y antiosidante, qu’ayuda a la prevención de cánceres, diabetes,. tal que recueyen delles investigaciones.
- Amás, la sidra ta compuesta, ente otres propiedaes, por fibra soluble, qu’ayuda al normal funcionamientu del tránsitu intestinal tal que indica’l trabayu d’investigación del Dpto de Bioloxía funcional de la Universidá d’Uviéu de 2015.
L’especialista en nutrición y dietética pola Universidá de Reims, l’avilesín Jesús Bernardo anque asegura que nun ye bebedor de sidra, nun tien nenguna dulda a la de defender les sos virtúes dietétiques y nutricionales, afirma que la bébora asturiano ye bona pa prevenir les enfermedaes cardiovasculares y destaca coles mesmes les sos propiedaes diurétiques, tal como esponía nuna cata que se celebró por cuenta de la entrega de los premios «HDLcolesterol bonu» y «Mandiles» 2004 qu’otorga la Confrería del Colesterol.
Siempres con moderación – la Sidra d’Asturies ye xuna bebida con una graduación d’ente cinco y seis graos –, esti productu calidable ye ellaboráu de forma tradicional con mazana asturiana inclusive ye útil a la de la prevención de trombos, de la mesma que tamién ayuda a l’aportación d’antiosidantes. Tou ello gracies a que ta compuestu por taninos, *pectinas, calciu potasiu, *antocianos y *flavonas, que faen de la sidra un productu equilibráu y ricu en propiedaes provechoses y funcionales (*probióticos) pal nuesu cuerpu.
