- Fonte: El Español /Pote de castañes
El manxar asturianu de cuyara perfectu para l’iviernu: ricu en proteínes y desconocíu nel restu d’España. La gastronomía asturiana destaca polos sos platos de cuyara llenos de tradición y sabor, ideales para los meses más fríos. Este ye’l platu más antiguu de la gastronomía d’Asturies.
La gastronomía asturiana ye una de les más apreciaes de toa España, tando apinada de platos con sabores únicos que llogren conquistar hasta a los cielos la boca más esixentes. Destaca especialmente polos sos platos de cuyara, con ellaboraciones como fabada, xata guisada, arbeyos, pote de nabos, pote, verdinos con mariscu o guisu de pataques con xabalín, ente otros.
Esisten xuna amplia cantidá y variedá de platos calidable pa escoyer, pero hai un manxar asturianu de cuyara que solo se puede comer na seronda y parte del iviernu, y que se convirtió n’unu de los platos más clásicos nel Principáu d’Asturies. La razón ye qu’el so ingrediente son les castañes asturianes, un frutu de temporada.
La ellaboración ye un pote de castañes, xuna receta ancestral que da máximu protagonismu a esti frutu secu apináu de beneficios pa la salú, que yera usáu nel nuesu país hasta que llegó la pataca a España procedente d’América, siendo la encargada de faer les funciones qu’anguaño realiza’l tubérculu.
Anque na actualidá echen pataques al pote, d’antiguo usábense castañes, lo que-y daba un toque de sabor bien especial. Ello ye que munchos *añoran esi guisu de sabores bien potentes, y en dellos restoranes asturianos puede siguise esfrutando d’esti platu de cuyar, un auténticu manxar pa esfrutar nesta dómina del añu.
Col pasu del tiempu, el pote de castañes foi sufriendo cambeos y versionándose, pero entá anguaño ye un platu que merez la pena probar. Ingredientes del pote de castañes:
- 300 gramos de fabes fresques
- 12 castañes cocíes
- 1 chorizu
- 1 morciella
- 1 cachu de llacón
- 1 cachu de panceta
- 1 cachu de gochu para guisar
- 1 manizu grande de berces
- Azafrán
- Aceite d’oliva
- Sal
- 3 dientes d’ayu
- 1 cuyaradina de pimentón duce o picante

