- Fonte: LNE / El Comercio /
El chef asturianu José Andrés apadrina «el suañu» d’una ecu quesería en teitos de Somiedu. El chef visitó esti llunes les cinco cabanes a les que Rei Silu quier dar una nueva vida. Pidieron al Principáu la so declaración como Proyectu d’Interés Estratéxicu
José Andrés, cola so muyer Patricia «Tichi» Fernández
Los teitos son agora queseríes en Somiedu: asina ye’l proyectu nel que ta implicáu José Andrés. Cinco de les típiques cabanes de techu vexetal na braña de La Campa (Saliencia), destinaes a faer quesu per Rei Silu, empresa de la que ye sociu’l chef asturianu.
El cocineru visitó’l llunes «esti llugar únicu nel mundu» y dexó constancia nun vídeu de la so esperiencia nun sitiu preciosu como pocos». Dexó clara la so posición: «Sería maraviyosu poder caltener y caltener les tradiciones d’antaño d’una manera lóxica, sostenible y acorde con esta paraxa natural únicu nel corazón puru d’Asturies».
Quedaba pos más que demostráu’l so compromisu con «lo que podría ser esti suañu de faer una quesería de Rei Silu-La Escrita, un quesu d’altu monte, con vaques nueses, con pastores que-y daríen vida a esto… y fadríen qu’estos teitos, que son preciosos, sían muncho más que daqué que podría llegar a sumir si nun s’invierte». El mundu, señalaba, «nun puede ser un muséu, tien qu’evolucionar».
Espresaba asina’l so deséu de que «toos ayuden a crear riqueza n’una Asturies que tantu lo precisa». Porque «los suaños, suaños son hasta que la xente #intentar faer realidá». Y ye ende onde’l cocineru estimaba’l sofitu de Caxa Rural d’Asturies, que financió’l proyectu arquitectónicu, y de dos figures, les de «Pascual y Ernesto, que son soñadores y embúrriennos a munchos a sofita-yos y a convertir esti suañu n’una realidá, nesti casu, comestible».
«Preciosu. Merez la pena apostar por esto». Encantáu y satisfechu acabar de partir José Andrés d’Asturies dempués de conocer in situ l’últimu proyectu de la quesería Rei Silu, que lideren Pascual Cabaño y l’ellaborador artesanu Ernesto Madera, y de la que’l famosu cocineru mierense, afincáu n’Estaos Xuníos, ye sociu dende fai yá unos cuantos años.
Cunten qu’asina se-yos asocedió montar una quesería, para que la so puesta en marcha van solicitar fondos al LEADER. «Pidimos al Gobiernu d’Asturies que lo declare Proyectu d’Interés Estratéxicu rexonal», anunciaba amás Cabaño.
La idea ye que los cinco teitos, mui cerca unos d’otros, comuníquense de manera indirecta con pasareles y ramples. Unu va sirvir de sala de maduración, otru d’almacén, dalgún convertiráse n’una sala de recepción… Amás, va construyise un edificiu integráu na fastera del monte. Ellí van ellaborase dos nuevos quesos: unu de pasta cocío alpina y otra pasta blando y corteza llavada con agua de los llagos de Somiedu, que van llevar a maurecer a l’antigua mina de fierro del Llagu de la Cueva.
