«Nós consideramos que ye nuesa meyor sidra», diznos Yolanda Trabanco, directora de vientes, marketing y comunicación de ‘Sidra Trabanco’. Cuarta xeneración al frente del llagar que produz el mayor númberu de botelles de sidra natural d’España.
«Mientres esta dómina baxamos acaldía al llagar para probar el puntu que va adquiriendo la nuesa sidra», diznos. «Bebela directamente del tonel ye daqué únicu, tou un acontecimientu. Ye la sidra más esperada». Ye la esencia de la fruta, casi n’estáu puru, una sidra ensin *rasegar (pasar d’un tonel a otru).
Por eso considérase una sidra d’edición bien llindada, casi puramente para la familia y dellos pocos afortunaos. Trátase d’una sidra nuevo, fresca y frutal y que siempres permaneció en contactu coles borres o madre y que nun foi movida de tonel. Yolanda Trabanco cúntanos que n’Asturies hai 500 variedaes de mazana coles que pueden faese sidra. Nos últimos años el cambéu climáticu afectó tamién a esti productu.
Yá sabemos cómo regulen les plantes la so crecedera «Tenemos más hores de sol, de calor y eso fai que la mazana gane n’azucres. Y con un mayor apurra d’azucre la sidra gana en graduación alcohólica. Daqué que nun-y vien del tou mal a esta bébora que queda muncho más compensada», diznos Yolanda.
La so empresa esporta a más de 20 países. «N’Estaos Xuníos tiénennos enforma apreciu. Eso sí nun terminen d’aprender a echala, pero gústa-yos igualmente. De los llugares más raros que nos demandaron la nuesa sidra ta Cazayistán». Mientres los próximos díes esta primer sidra, ‘sobro la madre’ va terminar d’afaese nel tonel y va empezar a embotellase n’abril.
- Selección de mazanes: Escuéyense curioso mazanes de variedaes fayadices y en óptimes condiciones.
- Molinilla y prensado: Les mazanes esmagáyense y estrayese’l zusmiu, que se dexa lleldar en toneles de madera.
- Fermentadura: La sidra déxase lleldar de manera natural, ensin añedir lleldos nin otros aditivos.
- Caltenimientu: Caltiense la sidra nel tonel hasta que llega al so puntu óptimu de maduror, ensin trasegar nin penerar.
- Embotelláu: S’embotella cola borra (sedimentu natural) presente, por que se caltenga la frescura y el sabor orixinal.
Característiques de la sidra «sobro la madre»:
- Sabor único: Tien un sabor más intenso y complexu, con notes frutales y de mazana fresca.
- Arume intenso: Esprende un arume característico a mazana y a la fermentadura natural.
- Edición llindada: Producese en cantidaes llindaes, yá que ye un procesu más complexu y delicáu que la sidra comercial.
- Temperatura de serviciu: Encamiéntase sirvir a una temperatura d’ente 12-15°C, p’apreciar al máximu les sos cualidaes.En resume, la sidra «sobro la madre» ye xuna sidra natural d’alta calidá, ellaborada siguiendo métodos tradicionales y que destaca pol so sabor auténticu y la so frescura.


