Publicado en Sidre, Xuegos

Xuegu de mesa: «El Camín de la Sidra»

🟢 Esta mañana tuvo llugar nel Colexu Rural de Les Mariñes la presentación del xuegu de mesa diseñáu conxuntamente pol alumnáu de dichu centro y l’empresa especializada Desconectando, nel que’l Conseyu Regulador DOP Sidra d’Asturies collabora. El xuegu asemeya’l procesu de producción de sidra, dende la elección de la mazana hasta la comercialización, buscando la meyor calidá y rentabilidá.

🚸 El xuegu, diseñáu en collaboración cola empresa Desconectando,ta pensáu pa xugadores de más de 10 años y pue xugase ente 2 y 4 persones, con una duración d’unos 90 minutos o con una versión d’iniciación.

📚 «El camín de la sidra» ye una ferramienta educativa que fomenta l’emprendimientu, el trabayu en grupu y l’usu del asturianu. Un exemplu de cómo la educación y la cultura pueden axuntase pa crear recursos innovadores y con valor pedagóxicu.

Mientres les 7 rondes de la partida, vas tener qu’ellaborar una estratexa para ameyorar la to llagar, qu’empieza siendo un modestu taller n’una pequena quintana asturiana. A lo llargo del xuegu, te vas enfrentar a decisiones tan importantes como:

🍏 La selección de la mazana autóctona: Cada tipu de mazana apurre matices únicos al sabor.
🧪 Los formientos y ferramientes necesarios para cada fase de la ellaboración.
🌦️ La diferencia na producción ente unos años y otros, qu’afecta tanto la cantidá como la calidá.
🔍 El procesu de certificación de la Sidra d’Asturies D.O.P. 🍷
💰 La fluctuación del preciu de la sidra en función de la producción y la demanda.

Cada partida ye xuna oportunidá p’afayar los secretos d’esti productu tan emblemáticu d’Asturies y competir por crear la meyor sidra nel mercáu. ¡La to estratexa va ser clave pal ésitu! 🏆

EL CAMÍN DE LA SIDRA

Conceyu de Villaviciosa, contorna de la sidra, Asturies. Una nueva xeneración de llagareros disponense a entamar siguiendo’l métodu tradicional de producción de sidra asturiano. Toos ellos van competir para faese un buecu nel griespu mercáu de la sidra, bébora emblemático del Principáu. Empezando con un afechu presupuestu que tienen de xestionar de forma eficiente, van tener que contratar personal, ameyorar les sos modestes instalaciones y arrendar dellos servicios para llegar a la primavera cola meyor sidra posible.

Col pasu de los años, si les colleches son favorables, curien el procesu de selección de la mazana y la producción de la sidra, van producir l’auténtica sidra asturiano, la más cotizada nel mercáu.

  • Edá: 12 años o más
  • Duración: 120 minutos
  • Xugadores: de 2 a 4
  • Coautores: C.R.A. Les Mariñes (Villaviciosa)

L’oxetivu que se plantega a cada xugador ye ganar prestíu nel sector, produciendo la meyor bébora posible, al empar que va adquiriendo conocencies sobro unu de los símbolos de la rexón.

Con un máximu de cinco en cada partida, cada xugador empieza como propietariu d’una pequena*pumarada. «Col pasu del tiempu va dir mercando y llantando más, va allegar al mercáu a adquirir mazanes d’otros…Amás, dependiendo del procesu, tamién va poder producir sidra so la denominación d’orixe», espliquen los mesmos alumnos. La idea ye que s’asemeye al máximu cómo ellaborar el so propiu productu, bien sía natural o esplumosu. Pa ello, va tener qu’executar meyores, collechar o vender el productu, según entamar espiches, collaborar con dalguna asociación vecinal o allegar a feries y congresos. Gana quien consigue más puntos.

Para dar forma al proyectu, los alumnos cuntaron cola collaboración del llagar Castañón y fueron testando’l xuegu en tolos aularios del colexu, afaciéndolo según les distintes percepciones y propuestes. Esti miércoles realizaron la última prueba, anque’l procesu entá nun terminó. Queda escoyer el nome, el logotipu, buscar financiamientu para poder producilo… Con tou, les mires son altes. «A ver si en toles escueles acaba xugándose a esto», deseya’l director del centru, Lluis Orviz.

  • 🍏🧩 El xuegu de mesa El camín de la sidra ye yá una realidá gracies al trabayu del alumnáu del CRA Les Mariñes de Villaviciosa y la collaboración de Cultura. El pasáu vienres 6 tuvo llugar la so presentación, na Escuela de Quintes, dientro de la programación del Día Mundial de la Sidra, a la qu’asistió’l director xeneral d’Acción Cultural y Normalización Llingüística, Antón García.
  • 🚸 El xuegu, diseñáu en collaboración cola empresa Desconectando, ta pensáu pa xugadores de más de 10 años y pue xugase ente 2 y 4 persones, con una duración d’unos 90 minutos o con una versión d’iniciación.
  • 📚 «El camín de la sidra» ye una ferramienta educativa que fomenta l’emprendimientu, el trabayu en grupu y l’usu del asturianu. Un exemplu de cómo la educación y la cultura pueden axuntase pa crear recursos innovadores y con valor pedagóxicu.

Autor:

Maestra de Llingua Asturiana Colexu Carmen Ruiz-Tilve - Uviéu

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *