Si’l 10 de xunu tas n’Uviéu… ¡vas poder esfrutar con nós del 𝑴𝒂𝒓𝒕𝒆𝒔 𝒅𝒆 𝑪𝒂𝒎𝒑𝒐!
- Repartida de bollu y vinu a los socios: 9:00 a 14:00 / Paséu del Bombé
- Alborada musical: 11:30 / Dende Porlier al Campu de San Francisco
- Xuegos infantiles gratuitos: 12:00 a 14:30 y 16:30 a 19:30 / Paséu de La Rosaleda
- 🪩Romería con @okkadj / 🕒 16:00 / 📍Paséu del Bombé
Y el domingu anterior al Martes de Campu, l’Heraldu, un caballeru vistíu de blancu al llombu d’un caballu, percuerre’l cascu antiguu para solicitar permisu de la Corporación para celebrar la fiesta. Domingu 8 / 12:30 a 14:00 / Salida: Plaza de La Catedral
Celébrase na capital del Principáu d’Asturies, Uviéu. L’orixe de la Fiesta ye bien antiguu, data del sieglu XIII. La Fiesta de la Balesquida ye tamién conocida como’l Martes del bollu o Martes de Campu, ye’l día grande de folixa. Polo que son fiestes de calter solemne, relixosu y profanu. Siempres se celebra’l primer martes dempués de Pentecostés. Amás el domingu de Pentecostés coincide a los 50 díes dempués de les celebraciones de Pascua.
Los oríxenes de la Fiesta de la Balesquida daten del 1232. Doña Velasquita Giráldez donó los sos bienes a la Confrería de los xastres y a los vecinos y homes bonos d’Uviéu para distribuyir ente los más desfavorecidos de la ciudá». Dende esi día los uvieinos celebren el día como Martes de Campu.
Ye xuna de les celebraciones más antigües y tradicionales d’Uviéu. La Confrería de la Balesquida o Antigua Confrería de La nuesa Señora de la Esperanza caltien la so parte más relixosa, ente que la Sociedá Protectora de Martes de Campu caltien la parte más festiva y popular cola repartida del bollu.
Como actu principal y emotivu tien llugar la procesión de la imaxe de la virxe de La Esperanza dende la Capiya de la Balesquida hasta la Ilesia de Santiso El Real. A lo llargo del día desenvuélvense pasacais de grupos folclóricos, conciertos, y verbenes a la nueche …
Amás el Campu de San Francisco d’Uviéu enllénase d’ensame de visitantes y turistes para esfrutar de la tradicional degustación de la comida de campu como ye’l bollu preñau, la empanada casera, la tortiella, la fabada asturiana, los frixuelos, les casadielles y acompañáu con vinu o sidra natural. (Anguaño camúdase para la Plaza de la Catedral y Porlier).