Parrilles con pexes del Cantábricu, un casa de comíes con terraza y una carta de 32 postres, un chiringu que los sos dueños fabricaron coles sos propies manos y brunches frente al mar. De Bustiu a El Franco, chiringos y sitios con terraza nel Principáu d’Asturies. ¡Mantente al tantu!
“Ye un honor tener un Solete, fíxonos muncha ilusión cuando nos enteramos”. Ella ye Macarena García y rexenta ‘Casa Nuevu’ (El Cuadru, 49. Pillarno), estremáu na última edición, dende va cinco años. “Yo tenía un hotel al llau del aeropuertu, faía la comida de los aviones, y cola pandemia dexamoslo, foi cuando les mios tíes llamáronme”, recuerda sobre la so llegada al negociu familiar, que la xente de cercanía” llama ‘Casa Pepón” pol so bisagüelu, el fundador. Lo qu’empezó siendo “una tienda-chigre de tola vida”, empezó a convertise “nuna casa de comíes de pueblu, non nun restorán” cuando un grupu de trabayadores preguntaron a Lluella, bisagüela de Macarena, si faía-yos daqué de comer y ella solo tenía pita (pita) guisada asina que preparó arroz con pita.
Panorámica d’un verde intensu y escalopines al cabrales.
Semeya: Instagram ‘Casa Nuevu’
L’arroz con pita y otros guisos tradicionales de la zona siguen na carta d’esti llugar a veres del río Raigaños, onde Macarena incluyó dalgún platu “pa nun quedase tras” como’l rape amariscao, el milfueyes de verdures, o la llubina: “Qu’anque somos d’interior, el pexe siempres empresta”, comenta la propietaria qu’empezó en sala pero agora ta en cocina y esfrutalo enforma. Amás d’otres especialidaes clásiques como les cebolles y les pataques rellenes, sospriende la cantidá de postres qu’engloba la so carta duce: tarta d’almendra y mazana de la zona, frisuelos, tarta de la güela, tarta de freses cuando ye temporada… y asina hasta 32 recetes.
A poco más d’un cuartu d’hora en coche de Pillarno escontra la mariña atopa otru de los Soletes distinguíos nesta última edición. ‘La Esperanza’ (Puertu, 36. Santa María del Mar) tien vistes al Cantábricu dende la so terraza atopadiza y ensin impostures y dende el so ampliu salón acristaláu. “Cocina asturiana de tradición familiar, heredera del saber culinariu de l’antigua ‘Casa Esperanza’ (1921-1996) allugada en Caracedo”. El pote asturianu, el salpicón de bonitu y el pitu caleya nun falten na so ufierta. Y de postre, por casu, jugosos borrachinos.

La casa comíes frente al mar qu’eches de menos pel hibiernu.
Semeya: Facebook ‘La Esperanza’
Como a Macarena, a Oscar Peña tambien afectó-y la pandemia, que se tradució nel confinamientu “a los cinco díes d’abrir” ‘Oskar’ (33719 Anleo, Navia), anque reconoz que solo foi cuestión de “esperar y empezar”. La so vecería acumulada tres 30 años cocinando en distintos restoranes sofitó dende’l principiu esti proyectu tan personal. «La mio ilusión yera retirame en daqué pequenu, enfocáu al rural”, esplica’l cocineru, que quería “baxar el ritmu un poquitín, parar más cola xente”. Consiguise, en concencia, nesta casa de más de 400 años que reformó pa convertila en casa rural pero que pel momento caltien pa usu personal: “L’edificiu ta censáu nel Conceyu de Navia en 1614”, cunta sobre’l caserío, arrodiáu por una finca de 3.800 m2.
Los colines, l’acompañamientu perfectu.
Semeya: Facebook ‘Born’
La increíble redolada qu’arrodia ‘Oskar’ solu ameyora lo que s’ufierta nel platu, sobremanera pel branu. El bacaláu al pilpil y les llubines confitaes son dalgunos de los sos pexes estrella, pero va camudando acaldía: “Güei en concretu tenemos llubina, bonitu, merluza y bacaláu”, esplica. Si pregúntase-y pola carnes, destaca’l “entrecot con tenera d’equí” y el cachopu; y les fines de selmana, dalguna pieza a la parrilla. “El pulpu de la zona, pequeñín y con más sabor, los chipirones afogaos o les navayes” son dalgunes de les sos tapes más solicitaes, y tol so enfotu va empobináu a nun tapar nengunu de los sabores de la so materia primo calidable, y a brindar el meyor serviciu. Ye por esto que da, como muncho 115 reserves per serviciu: “La mio idea yera esta, nun hai que tocar daqué cuando funciona bien”.

Arroz meloso con amasuela fina y cola de gamba fresca.
Semeya: Facebook ‘Casa Seín’
‘Casa Nuevu, ‘La Esperanza’ y ‘*Oskar’ son dalgunos de los nuevos *Soletes de branu n’Asturies, que se suman a los yá esistentes, otorgaos dende’l branu de 2021. ‘Casa Seín’ (Carretera Xeneral, s/n. Bustiu), por casu, recibió la so distinción na edición de Soletes de branu 2022 y les sos angules, los sos xelaos artesanales y la panorámica del ríu Deva dende la so terraza fueron dalgunos de los motivos. Anguaño, y en palabres del propiu establecimientu, “entá caltien esa tradición marinera de los pequenos puertos tan papada de sal, d’algues, d’espluma y d’aguaxe”. Les recetes sencielles de bon pexe y mariscu son la base d’esti negociu, inauguráu en 1963.
Siguiendo la mariña asturiana escontra l’oeste, llegamos a Ribesella, unu de los destinos por excelencia nel Principáu. Ellí, hai dos Soletes onde comer daqué aire llibre pa escoyer o por qué non, pa dir a cada unu en distintos momentos del día. En ‘Les Terraces de Sardalla’ (La Piconera, s/n. Ribesella), Solete dende’l branu de 2023 puede dise, por casu, a tomar un *brunch con quesos del mundu, güevos benedictinos o tarta Alaska de xeláu y merengue y, pa beber, una refrescante mimosa. Per otru llau, a ‘La Portiella’ (Tereñes, 67. Ribesella), Solete con Solera dende seronda de 2024, convien dir a la de comer: cabritu guisau, pastel de *tiñosu (cabrachu), tarta de naranxa casera y una botella de sidra. Pa probar esos taragaños, hai que buscar el xalé coloráu texa sobre un recuestu, xusto enfrente de la sablera de Tereñes.
Almuerzos d’homenaxe y vistes impagables.
Semeya: Facebook ‘Les Terraces de Sardalla’
Conduciendo mientres 20 minutos, siempres col Cantábricu de referencia, llegase al clásicu ‘Vista Allegre’ (Sablera Griega, s/n. Colunga), Solete dende branu de 2023. La so cocina casera y el so balcón al mar conviden, dende 1969, a allargar les comida veraniegues. Yá casi en Xixón, son bien queríos pola vecería frecuente los chorizos a la sidra de ‘Casa Yoli’ (Carretera de Caldones, 182. *Deva). Nesti merenderu, con asientos de piedra y suelu de yerba tamién se suel pidir tortiella de pataques, ensalaes y quesos. Un llugar encantador onde parar a veres de l’Autovía del Cantábricu.
La barca varada na yerba, les llamatives meses de madera pintada d’azul y los toldos llixeros de ‘Aramar Sablera’ (Sablera Aramar, s/n. Gozón) conformen un escenariu perfectu pa reparar el mar en segundu planu, al traviés de de los árboles que dan solombra a esti Solete de Branu 2022. A güeyu, puede paecer el típicu sitiu onde tomar una cerveza y poco más pero sospriende la so propuesta: carpaccio de xata asturiana con forgaxes de gamoneu o tortos de bonitu picante, guacamole y encurtios caseros figuren ente los platos de la so carta. Quien cunte con midida hora llibre y ganes de caminar puede llegar pasiando dende ‘Aramar Sablera’ hasta la próxima parada, el tamién Solete Branu 2022 ‘La Sablera by Chus’ (Avenida del Gayo, 82. Lluanco). Brunch variáu, caseru y preparáu con ciñu pela mañana; moxones n’escabeche con un toque picante pal aperitivo o una orixinal propuesta de drunch (merienda cena) que tescendió la pandemia.

¿Qué tal un almuerzu frente a la sablera de Lluanco?
Semeya: Facebook ‘La Sablera by Chus’
Non bien llueñe, entá nel mesmu términu municipal atópase ‘Moniello’ (Parque Playa de Moniello, s/n. Lluanco), Solete Branu 2021. Nuna esquiñona de 1.500 m2 y con unes vistes al mar Cántabricu bien difíciles d’igualar esti restorán con terraza caltien gran parte de los curiosos colos que yá cuntaba’l chiringu que s’amburó en 2017. La so carta va, eso sí, un pasu más allá, como demuestren los sos llombos de sardines marinaes, frutos coloraos y pistachos o’l so tosta de xata, mazana y forgaxes de foie.

Lluz y vistes imbatibles. Semeya: Facebook ‘Moniello’
Este percorríu polos Soletes asturianos más apetecedores cola llegada del bon tiempu tien otra parada nel llugar icónico pa parar mientres delles de les rutes alredor de Cabo Peñes. ‘Les Dunes de Verdicio’ (Camín de los Cuetos, 1482) recibió’l so Solete pel branu de 2024 por encamientu de Pedro Martino (‘Pedro Martino’, 1 Sol Empón Repsol): «Me *flipa porque ta nun cantil con unos atapeceres preciosos. Un espaciu maraviyosu con música en directu. ¡Una xoya!», esclamaba’l chef. Tamién bien venceyáu cola organización de conciertos ta ‘Ewan Salinas’ (Pablo Laloux, 1. Salinas), Solete Branu de 2022, tantu ye asina que dende 2021 cada branu los sos dueños entamen un festival de música: Songs for an Ewan Day.
Entá más escontra l’oeste, pasáu L.luarca, atópase’l Solete Branu 2022 ‘La Mar de Fondu’ (Sablera de Frejulfe. Navia). So altos pinos y sobre el mar dacuando bravu atópase esti chiringu de madera que construyeron los sos dueños. Nun suena mal una ración de pulpu al atapecer, quiciabes dempués d’una tarde de surf, nesti llugar perbién integráu na redolada. Paecíu nesi sentíu ye ‘Bar Playa de Porcia’, (Sablera de Porcia, El Cuadru), Solete de Branu 2021, mui cerca de la frontera con Galicia. Pexe al caricote frente una sablera selvaxe y na fastera d’una monte, ¡nin siquier fálta-y el xingadoriu!.


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