N’Asturies, cada botella de sidra cunta una hestoria. Pero poques narrar cola coherencia, el compromisu y la pasión cola que lo fai Llagar Castañón. Fundáu en 1938, esti históricu llagar de Quintueles, nel conceyu de Villaviciosa, representa güei la perfecta fusión ente legáu familiar, innovación y sostenibilidá. Y el 2025 ta siendo un añu clave pa consolidar la so proyección internacional. «Más que producir sidra, defendemos xuna tradición reconocida pola UNESCO como patrimoniu de toos», afirma Castañón. https://www.instagram.com/sidracastanon
N’Asturies, cada botella de sidra cunta una hestoria. Cuatro xeneraciones curiaron con percuru un saber faer que tesciende lo puramente granible. Na actualidá, so la dirección del enólogu Alfonso Castañón -formáu n’España, EE.XX. y Nueva Zelanda y perteneciente a la cuarta xeneración-, y complementando al Llagarero Julián Castañón (perteneciente a la tercer xeneración), el llagar supo reinterpretar l’arte de faer sidra ensin perder los sos raigaños.
«Más que producir sidra, defendemos xuna tradición reconocida pola UNESCO como patrimoniu de toos», afirma Castañón.
Un añu pa brindar pol ésitu. El 2025 llegó cargáu de reconocencies internacionales que premien la calidá y l’autenticidá de les sos ellaboraciones.
- Nel Cider World Frankfurt, dos de les sos referencies estrella -la sidra DOP Val de Boides y la sidra de xelu La Bonagua- llograron dos tales Medayes d’Oru.
- A nivel nacional, el prestixosu Festival de la Sidra de Nava tamién reconoció a Roxmut, el so innovador aperitivo a base de sidra, como’l Meyor Aperitivo del certame, y a La Bonagua, nuevamente, como Meyor Sidra de Xelu.
- Estos premios confirmen el prestíu d’un llagar que supo combinar métodos tradicionales -como la fermentadura en toneles de castañal- con nueves propuestes que conquisten a un públicu cada vez más diversu.
Portafolio con acentu asturianu. El catálogu de productos de Castañón reflexa esa dualidá ente tradición ya innovación.
- Castañón, la sidra natural más clásica.
- Val de Boides, la so sidra DOP multipremiada.
- La Bonagua, xuna sidra de xelu lleldada en barriques de Pedro Ximénez.
- Roxmut, aperitivo tipu vermú que funde la esencia de la sidra con botánicos.
- Xiz, sidra frizzante con burbuya fina, pensada pa nueves formes de consumu.
Un compromisu real cola tierra La sostenibilidá ye otru de les pilastres fundamentales del llagar. Por aciu paneles solares, pomarada carbono cero, y sistemes d’economía circular como REuse -botelles retornables pa hostelería- o’l programa Recorchu -reciclaje de tapones de corchu pa da-yos xuna segunda vida como aislantes o moblame-, Llagar Castañón demuestra que la sidra del futuru tamién se curia dende l’orixe.
Sidraturismo: xuna esperiencia inmersiva. Visitar el llagar convirtióse nuna auténtica esperiencia cultural. Les rutes de sidraturismo propuestes dexen siguir el camín de la mazana», catar sidra natural directamente del tonel y afayar sabores como los de Roxmut o Xiz. Tou ello con visites empuestes tanto n’español como n’inglés, y la posibilidá d’acutar esperiencies VIP personalizaes.
«Queremos que’l visitante viva la sidra, non que la beba», sorraya Marta García, empón especializada del llagar. Les reserves tán disponibles al traviés de la so páxina web: www.sidracastanon.es.

