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Cuideiru: El pueblu costeru asturianu que conquista a la prensa británica

El pueblu costeru asturianu que conquista a la prensa británica: «Paez sacáu d’un cuentu». El periódicu Daily Mail anima a los sos llectores a afayar esta xoya escondida del Cantábricu, que destaca pol so paisaxe y espíritu marineru: Cuideiru. La Voz

La sablera del Silenciu n’una imaxe d’arquivu.

Un pequenu pueblu asturianu llogró captar l’atención del Daily Mail, que lo describe como un llugar sacáu d’un cuentu». Esti periódicu británicu anima a los sos llectores a afayar esta xoya escondida del Cantábricu, que destaca pol so paisaxe y espíritu marineru, curiosos que lo converten nun destín sorprendente», entá por esquizar pa munchos estranxeros.

Trátase de Cuideiru, un pequeñu y cada vez más popular enclave costeru, encaxáu ente montes que baxen hasta’l mar y qu’impresiona dende’l primer momentu a los visitantes. Les cases, dispuestes en pindia y pintaes con vivos colores pastel, paecen enferronase al cantil nuna disposición que recuerda a un anfiteatru natural dende’l que tou conflúi escontra’l puertu. Dizse que los antiguos pescadores, conocíos como pixuetos, utilizaben la pintura sobrante de les sos embarcaciones pa decorar les sos viviendes, xuna tradición que contribuyó a la singular estética del llugar.

Tal que señala’l Daily Mail, «esti pueblu ye una presencia constante nes llistes de los más guapos d’España», anque entá resulta poco conocíu fora de les nueses fronteres. «Los turistes británicos nun oyeron falar d’él», almite’l diariu, qu’empondera precisamente esi calter alloñáu del turismu masivu.

Cuideiru tamién dexó la so buelga nel cine: foi’l plató natural de Volver empezar, la película de José Luis Garci qu’en 1983 convirtiose na primer producción española galardonada con un Oscar. De magar, el pasu del tiempu apenes alterió la esencia del pueblu, que caltien los sos empedraes cais, escalinates y balcones con vistes al mar.

La gastronomía ye otru de los sos grandes curiosos. La prensa encamienta probar los sos productos del mar como’l rape, el virrei o les calderetes de pexes y mariscos, alimentos absolutamente protagonistes nos restoranes del pueblu, al igual que la sidra. «Los mariscos ocupen un llugar destacáu nos menúes locales», sorraya’l Daily Mail, que tamién anima a visitar enclaves naturales cercanos, como la sablera del Silenciu o Gueirúa, dambes a poca distancia de Cuideiru.

Dende’l cascu antiguu, una rede de miradores dexa apreciar el pueblu dende distintos ángulos. Tamién s’encamienta visitar llugares como’l mirador de la Garita, el del Picu o’l de Cimadevilla, qu’ufierten vistes que xustifiquen la fama del pueblu como xuno de los llugares más fotoxénicos del norte peninsular.

El Daily Mail nun fai más que confirmar qu’esti rincón asturianu ta empezando a trespasar fronteres. La so autenticidá, la so vinculación col mar y so atmósfera cinematográfica consolidase como un destín sorprendente y recomendable. Amás, a manera de conseyu de viaxe, el mediu conclúi que’l meyor momentu del añu pa visitar Cuideiru ye mientres los meses de xunu y setiembre, «bonos momentos pa evitar aglomeraciones y agües», magar alverten a los sos llectores de que’l clima ye más fríu pel hibiernu.

Autor:

Maestra de Llingua Asturiana Colexu Carmen Ruiz-Tilve - Uviéu