Gabriel Rius, impulsor del primer plantíu de zrezales d’Asturies: «Equí nun aprovechen les oportunidaes de cultivu que s’abren. La xente del sur ta mirando al norte». La Voz /
La necesidá de conciliar la vida llaboral cola familiar llevó a esti barcelonés afincáu en Cangas dende fai 15 años a llantar 11 hectárees de zrezales n’Ayande en 2021, árboles qu’esta campaña yá producieron 3.000 quilos de cereces que se distribuyeron por comercios de la rexón.
Si en 2010 daquién dixéra-y a Gabriel Rius que daría «un cambéu bestial» a la so vida y que 15 años dempués en cuenta de pol barcelonés y céntricu Barriu de Gracia, d’onde ye natural, pasiaría por unu plantíu de zrezales de 11 hectárees n’Ayande, pensaría qu’una productora taba ufiertándo-y el papel protagonista para una nueva versión d’Un paséu peles nubes, aquella película romántica qu’en 1995 empericotió a Keanu Reeves y Aitana Sánchez-Xixón mientres pasiaben ente viñeos.
De xacíu, con un guion de la hestoria modernu nel que la tensión nel llar» (esto entre comillas por eso de da-y dramatismu) sería pola necesidá de conciliar la vida familiar cola llaboral tres la nacencia de los fíos, y l’intriga y l’incertidume de crear el que’l plantíu, nesti casu de cereces, habría que ponela en marcha dende cero.
Y ye que, verdaderamente, Gabriel Rius ye «del centru de Barcelona, del Barriu de Gracia», pero nun branu nel que tuvo na Mariña Brava conoció a la cangueta Susana Fernández mientres esta trabayaba de camarera, pero cuando ella acabó’l so contratu «decidimos instalanos na aldega d’ella… ¡Y equí tamos dende 2010!», diz con entusiasmu’l barcelonés que al falar y referise a los asturianos utiliza’l «nos». Ello ye que confiesa nun momentu de la conversación que «pa nada volvería» si nun ye pola familia y los amigos que caltien ellí.
Rius ye’l impulsor del primer plantíu de zrezales d’Asturies, Kuma Cherries, un proyectu que, según esplica, naz en 2021 «pa tratar de conciliar la vida familiar cola llaboral» porque’l so trabayu nel comerciu d’agroalimentación esterior faía-y pasar 15 díes al mes fora de casa. «Asina que cuando nació’l nuesu segundu fíu vi que la situación yá nun tenía más percorríu», comenta Gabriel, qu’empezó a pensar «n’idees pa entamar nes que pudiera tar en casa y conciliar la vida llaboral y familiar».
Revela qu’ente les idees taben los plantíos d’arándanos, que podíen dase bien na zona del suroccidente asturianu, pero señala que nun lo vimos claro» y nun momentu dáu «pensamos na zrezal porque nesta zona dábase bien de forma autóctona». A esto sumóse que «un amigu mio tien zrezales en Tarragona a nivel bien potente y él comentábame que tán teniendo munchos problemes col cambéu climáticu porque les cereces, por que crezan duces, precisen munches hores de fríu pel hibiernu, niveles d’agua constante y nun pasar por seques. Son condiciones por que’l frutu tenga más calidá y dulzor», manifiesta esti entamador, qu’añede que «d’esos factores equí, tan abargana de L.leitariegos, tamos sobráivos».
Foi según surdió «un proyectu combináu» pa crear un perpequeñu Valle del Jerte a nivel profesional nel suroccidente d’Asturies, «una zona que cada vez tien más sol y tiempu secu cuando ye importante pa recoyer la collecha», precisa Rius. Asina, el so amigu apurrió al proyectu «la conocencia y la parte técnica» y él «la inversión y la mano d’obra». El plantíu cola qu’empezaron primeramente yera de 5 hectárees, «pero dellos vecinos ufiertaron más finquespa incorprorales y amortizar al máximu la inversión», indica l’entamador, que lo que ye güei xixila y atiende 11 hectárees de zrezales llantaes en 2021.
«Y el plantíu que fiximos foi de variedaes tardíes de cereces, lo que nos dexa tornar les xelaes de finales d’abril y principios de mayu y les agües de xunu, amás de dexanos salir al mercáu cuando la mayoría de la cereza nacional empieza a arralecer», comenta Rius con tanta profesionalidá como entusiasmu por esti proyectu que nesti 2025 yá tuvo «una collecha con abondos quilos como pa obliganos a contratar xente pa recoyer». Según esplica, la zrezal llega nel quintu o sestu añu al so plenu maduror, esto ye, cuando puede dar la so máxima producción.
«Pero estes zrezales, que taríen nel so cuartu añu, ye como si tuvieren nel terceru, porque nel 2021 hubo xunas condiciones climatolóxiques horribles y hubo que replantar, asina que ye como si fuera’l so tercer añu. Pero esperábamos daqué de producción y asina foi», diz con satisfacción Gabriel «porque ye’l primer añu qu’empezamos a ver el procesu pa la vienta y distribución de les cereces» en llogrando una producción de 3.000 quilos de cereces. «Les agües y fríu de la primavera afectaron negativamente a la fruta, pero, per otru llau, foi bien positivu pal desenvolvimientu vexetativu de les plantes», espón.
Productu de kilómetru cero
En concretu, la distribución realizase al traviés d’una empresa de distribución de frutes y verdures de la rexón «cola que tuvimos muncha conexón» porque inclúi la cereza ente los productos asturianos, «lo que-y da un valor añedíu», destaca. Y de esa manera, la cereza que se cultiva na localidá allandesa de Llinares distribuyise por pequenes fruteríes «de toa Asturies», sacante pol suroccidente. «Per esta zona, per Ayande y Cangas, diximos que venderíamos nós directamente a tiendes locales y fruteríes», espón Rius satisfechu con que les cereces de Kuma Cherries sían productu de kilómetru cero. «Amás, cuando les nueses cereces lleguen equí al mercáu ye’l momentu nel que les d’otres zones de producción española empiecen a aparrar, lo que supon menos competencia y que podamos defender el preciu vendiéndolo como productu de cercanía», añede’l mesmu, que pon bien en valor que los veceros coménten-y la «ilusión» que-yos supon probar un productu de la zona con tan bon sabor. Y ye que, aportuna, «l’allugamientu xeográficu de los plantíos marca les característiques de les frutes, el sabor y l’aspeutu», más allá de que «estes cereces al tar cultivaes equí, tres la recoyida, en menos de 24 hores, la fruta ta a la vienta».
Rius nun pasa per alto l’enforma trabayu que tuvo que faer pa llegar a esti momentu: «nestos 4 años tuvi yo solu faciéndolo tou, polo que’l nivel de trabayu foi descomanáu, pero anguaño yá incorporemos xuna persona, un chaval nuevu de la zona, y tamién ye un prestu tener un proyectu col que poder crear empléu», señala l’entamador, que se va faciendo xuna idea de cómo va ser el nivel de trabayu cuando tol plantíu produza bien.
La esperiencia d’estos años impulsando’l plantíu de zrezales y creando el proyectu Kuma Cherries fai pensar a Gabriel Rius qu’Asturies ye un territoriu d’oportunidaes pa cultivos qu’antes nun yeren aparentes pa esta zona: «el cambéu climáticu ye una realidá y realmente ta afectando negativamente a delles zones de cultivu tradicional de frutes y hortolices, pero al empar créanse condiciones na zona norte y conviertese en curiosa», manifiesta’l mesmu, que considera «una pena que los d’equí nun aprovechen les oportunidaes de cultivu que s’abren» porque, alvierte, «la xente del sur yá ta mirando al norte». Esto dilo porque ve como les cuenques de los ríos asturianos y zones qu’antes yeren pacionales son agora «plantíos con inversiones bien importantes de capital estranxeru», asina qu’aportuna en que «ye xuna pena que los asturianos nun aprovechemos esa ventana que se ta abriendo, anque sé que ye un riesgu ser el primeru».
Trabayu con calidá de vida
Pero los riesgos que pueda traer tener el primer plantíu profesional de zrezales d’Asturies compensa «la calidá de vida» qu’él y la so familia tienen nun pequenu pueblu del conceyu de Cangas, al pie de L.leitariegos, de tan solo 15 vecinos. Dende ende muévese acaldía unos 40 minutos en coche p’atender el so plantíu de zrezales, como se dicía, allugada na localidá allandesa de Llinares.
-¿Volveríes a Barcelona, al Barriu de Gracia, pa quedate?
-Pa nada volvería. La calidá de vida que tienen equí los mios fíos ye imposible d’atopar en cualquier ciudá. Amás, considero que nelles hai una desintegración de la identidá, más allá de que nelles te queden familia y amigos. Pero lo de sentise d’una ciudá ta sumiendo y veo porque agora tengo un sentimientu d’identidá. Y ye qu’antes la xente diva a la ciudá a ganase la vida, pero agora la xente de la ciudá ta subsistiendo, y eso nun da calidá de vida.
Por eso la idea de Rius ye siguir tirando para adelantre con Kuma Cherries, col plantíu y tamién diversificando’l negociu por que la cereza asturiana tenga tola salida posible. Asina, más allá de la distribución del propiu productu, yá piensa n’opciones «pal día de mañana poder dar salida a la fruta que nun sía comercializable», esplica. «Yá falemos con delles empreses locales, con xeladeríes y fabricantes de mermelaes, que tán interesaes en faer el so productu con sellu asturianu», avanza l’entamador.
Otra propuesta na que trabaya ye la de faer visites empuestes al plantíu de zrezales cuando’l floriamientu ye tou un espectáculu de la naturaleza, primero que los árboles cargaos del atrayente frutu coloráu. Porque, sí, la cereza d’Ayande, tantu o más cruxiente, sabrosa y dulce que cualesquier otra, quedar d’un coloráu cereza especial que nada tien que ver col color escuru que tienen les d’otres zones del país. «Dica agora fiximos una actividá piloto ente delles empreses ellaboradores de la zona y montamos una xornada destinada a pequenes empreses de distintos sectores, pero, en concencia, el turísticu ye un ámbitu que tamién podemos trabayar por que la xente conoza la diversidá y les oportunidaes que puede ufiertar Asturies», señala Rius, que tamién tien una collaboración con Carhart pa una edición llindada de camisetes reivindicatives del suroccidente ilustraes por artistes asturianos.
Collaboración con *Carhart pa una edición llindada de camisetes reivindicatives del suroccidente ilustraes por artistes asturianos
Collaboración con *Carhart pa una edición llindada de camisetes reivindicatives del suroccidente ilustraes por artistes asturianos
…Y tou esto mientres pasia ente zrezales y en familia tamién mui cerca de les nubes, porque’l so plantíu de Llinares, na que’l barcelonés Gabriel *Rius echó raigaños asturianos, #atopar a más de 500 metros d’altitú.

