Publicado en Sin categoría

El cambéu climáticu va afectar a especies productores de frutos secos, claves pal osu

L’osu pardo ye l’animal terrestre más grande de tola fauna ibérica. Ta dexando d’envernar por cuenta de la incidencia del cambéu climáticu. La so dieta ye casi dafechu vexetariana. La so alimentación ta nun 85% basada en materia vexetal (abiyotes, castañes, fayucos, ablanes, bayes, tubérculos, biltos tienros/brotes tienros  de gramínees…), y la completa con carroñas, insectos, miel, cogordes, aves, güevos y unguláu.

 

 

 

Un estudiu fala d’un amenorgamientu d’especies como la faya, l’ablanar y los carbayos atlánticos. TPA El cambéu climáticu va afectar a les especies productores de frutos secos, claves na alimentación del osu pardu cantábricu, según recueye un estudiu nel que collabora la Universidá d’Uviéu, que cree nun amenorgamientu d’especies atlántiques como la faya, l’ablanar y los carbayos atlánticos.

 

La investigación tamién alvierte d’una espansión d’especies más termófiles -que puen soportar condiciones de temperatura relativamente altes- y mediterránees como la castañal, la encina y la sufrera, informa la institución académica nuna nota.

Una investigación analiza la disponibilidad futura nel Cordal Cantábricu d’especies forestales que producen frutos secos esenciales pa los osos na etapa previa a la ivernación y alerta de posibles amenorgamientos locales na diversidá d’estes fontes d’alimentu.

National Geographic /

La envernía/hibernación

La envernía empieza cuando los alimentos yá arralecen y fai fríu. L’entamu d’esta fase va depender, pos, de factores meteorolóxicos, de la disponibilidad d’alimentos y, amás, de les característiques individuales. Polo xeneral, los machos adultos permanecen activos más tiempu y abandonen la cueva antes ente que les oses preñaes entren primeru y enllarguen más tiempu’l letargo.

Antes d’eso, l’osu pasa por una etapa de preparación: Consume grandes cantidaes d’alimentos d’altu valor calóricu, p’amontar la so capa de grasa pa poder encarar tola envernía ensin alimentase. Per otra parte, entama la busca d’una llugar pa folgar.

Polo xeneral busquen llugares con una vexetación impenetrable y fasteres de bien mal accesu. Según la Fundación Oso Pardo, nel cordal cantábricu’l 80% de les oseres ta en cueves y el 20% escavaes nel suelu. Con yerbes y cañes, l’animal va acondicionar la cueva pa la envernía.

La envernía producir pola escasez d’alimentu mesma del iviernu nos montes caducifolios del norte d’España. Un osu adultu puede llegar a perder hasta’l 40% del so pesu mientres l’iviernu.

Para’l letargo ivernizu ocupen cueves abrigaes, gorbizales y buecos de vieyos carbayos. Nel Cordal Cantábricu la envernía suelse dar de xineru a marzu, anque depende de la rixidez del iviernu y la disponibilidad de comida. La entrada na osera vien precedida por unes grandes ingestas d’alimentu col consiguiente desenvolvimientu de les acumuladures de grasa.

 

Autor:

Maestra de Llingua Asturiana Colexu Carmen Ruiz-Tilve - Uviéu