El Campoamor acueye’l Día de les Lletres Asturianes cola presentación d’un númberu nuevu de Lliteratura.

El Día de les Lletres Asturianes ye la xornada cola que los asturianos homenaxamos a la nuesa lliteratura. Vien celebrándose dende l’añu 1980 y enmárcase na Selmana de les Lletres Asturianes. L’Academia de la Llingua Asturiana entama nesti día, que coincide col primer vienres de mayu, un actu oficial públicu onde se fai homenaxe y vindicación de la llingua asturiana per aciu de la so manifestación lliteraria. Nél tien llugar una xunta estraordinaria de la institución cola acoyida de nuevos académicos y el discursu presidencial.

Mañana vienres día 7 de mayu, a les 12 hores, el Teatru Campoamor d’Uviéu va volver a acoyer el Día de les Lletres Asturianes, na so 42a. edición. Nesti actu, qu’enmarca a la Xunta Estraordinaria de l’Academia de la Llingua Asturiana, daráse acoyida al nuevu Académicu Correspondiente, l’escritor Xandru Martino Ruz, y a la nueva Académica d’Honor, la periodista Pilar Rubiera Alonso.

El pieslle d’esti 42u. Día de les Lletres Asturianes pondrálu, como tolos años, el discursu institucional del Presidente de l’Academia, Xosé Antón González Riaño. La conductora del actu va ser la periodista Sonia Avellaneda y l’entamu y el pieslle musical van tar al cargu del coru Cantos del Fontán, dirixíu por Rebeca Velasco.

Amás, como ye vezu, el Día de les Lletres celébrase tamién col asoleyamientu d’un númberu nuevu de Lliteratura, el 37, dedicáu a la traducción. Nel actu, restrinxíu y desendolcáu baxo midíes preventives, ta confirmada l’asistencia de les máximes autoridaes en representación de los ámbitos académicu, políticu y social d’Asturies, cola participación de miembros del Gobiernu asturianu, grupos parllamentarios na Xunta Xeneral, alcaldíes, sindicatos y delles personalidaes de la vida cultural del país. Esti Día de les Lletres, retresmitíu en direuto, va poder siguise pela Radio y la Televisión del Principáu d’Asturies.


La 42 Selmana de les Lletres Asturianes celébrase ente’l 3 y el 7 de mayu próximos. Baxo’l lema «Nel Amaro, la voz comprometida», y cola coordinación de Xandru Fernández, la Selmana rinde homenaxe al escritor y artista mierense coincidiendo colos diez años de la so muerte y los 75 de la so nacencia.

La Dirección Xeneral de Política Llingüística ellaboró una programación alredor a l’actividá creadora tan estensa de Nel Amaro cola mira de reivindicar la figura humana y artística del escritor mierense. Asina, la obra conmemorativa de la 42 Selmana de les Lletres va ser Pruebes d’autor.

Les siete vides de Nel Amaro, un llibru integráu por siete artículos sobre Nel Amaro y el contestu cultural, social y políticu de la so obra, qu’incluye amás material gráfico abondo. Esti llibru, que se va presentar nel actu inaugural de la Selmana, va repartise de baldre ente quien compre un llibru o discu n’asturianu’l día 7 de mayu, Día del Llibru Asturianu.