«La  sidra asturiana»

Ver pumar

/  /

Videos

ANEXU: El decálogu básicu para echar la sidra, acordies con la DOP Sidra d’Asturies, diz:

  • La postura tien de ser recta, ensin ser ríxida.
  • El brazu que sostien la botella hai de tar espurríu percima de la cabeza.
  • El brazu que tien el vasu hai de tar espurríu escontra baxo y nel centru del cuerpu.
  • La botella, una vegada inclinada para echar el culete, hai de tar bien coyida colos deos índiz, corazón y anular pol so cuerpu, y col meñique pol so culu.
  • Los deos que cueyen la botella nun la deben degolar en dirección a la boca de la mesma.
  • El vasu coyese colos deos pulgar y índiz, ente que’l corazón asitiase nel culu, y l’anular y el meñique atópense recoyíos na palma de la mano.
  • El vasu nun se debe mover del centru del cuerpu, lo que significa que ye’l remexu de sidra’l qu’hai de buscar el vasu.
  • El corchu puede coyese colos deos anular y meñique de la mano encargada de sostener el vasu.
  • Al sirvir el culete, si retira’l matapioyos del vasu facilítase la toma del mesmu per parte del vecero.
  • L’echador siempres hai de procurar que la sidra espalme.

/

Ver Evolución en ventes

Ver Sidras que se venden en España

Ver Guía de Sidras


ANEXOS PARA ENSEÑAR, SI DA LLUGAR


 

/

Estes son les 53 sidres amparaes, so la marca calidable europea Sidra d’Asturies. Etiquetes

Recuerda que sólo ye Sidra d´Asturies si tien la etiquetina, que garantiza l’orixe y la calidá asturiana . Ver etiqueta…

¿Cómo s´ellabora una sidra d´Asturies? VER

VER Campaña 2020

VER Vasu de collores para nun contaxianos…

Nuevos modelos de sidra: Sidra de xelu

/  /

/


3 de xunu: Día Internacional de la Sidra

/

Para una mayoría d’asturianos tirar un culín de sidra ye una xera de mecánica fácil y na que tou val, inclusive la trampa d’usar escanciador automáticu, dexando’l ritual en manos de la tecnoloxía. Sicasí, añu a añu, los participantes del Campeonatu Oficial d’Escanciadores d’Asturies recuperen una tradición con sieglu y mediu d’antigüedá a la que nun-y falta detalle.

Espicha

 

Ver llibretín n´asturianu SIDRA DE XIXÓN