El ciclu de l’agua ye unu de los conteníos cruciales para conocer el funcionamientu básicu de la hidrosfera nel currículu de la educación obligatoria. ¿Quién nun lo recuerda? Precipitaciones que na superficie continental conformen la escorrentía, o que se infiltran nel suelu y alimenten les agües soterrañes. La evaporación devuelve esti elementu en forma gaseosa a l’atmósfera que, tres la condensación, forma les nubes que van dar llugar de nuevu a les precipitaciones.
El ciclu hidrolóxicu o ciclu de l’agua ye’l procesu de circulación de l’agua
ente los distintos compartimientos que formen la hidrósfera.
Serviciu Xeolóxicu d’Estaos Xuníos / Wikimedia Commons
Menor atención emprestóse a procesos xeofísicos de gran importancia como la evapotranspiración asociada a los seres vivos o la interconexión ente los distintos componentes del ciclu, fundamentalmente los del suelu, el gran escaecíu.
Lo cierto ye que lo qu’aprendimos nel colexu resulta incompletu pa entender el complexu funcionamientu de la hidrosfera. Sobremanera, si nun se consideren otros procesos qu’interfieren directa o indirectamente. N’especial, la dominación humana del ciclu de l’agua ta ausente de representaciones y percepciones, a pesar de que les persones dependemos absolutamente de l’agua pa la nuesa supervivencia: la ingesta directa, la hixene, la producción d’alimentos, los procesos industriales o l’ociu y bienestar.
Saquéu nes mases d’agua Les causes centrales de l’actual crisis mundial de l’agua intervienen nel ciclu xuntu colos procesos xeofísicos y empiecen cola sobresplotación d’esti recursu. El 70 % de los acuíferos españoles atópense sometíos a estracciones cimeres a les sos recargues. Esto xenera seques de gran magnitú en zones tan relevantes como los parques nacionales de Doñana o les Tables de Daimiel.
Coles mesmes, l’escesivu consumu d’agua tresformó los nuesos ríos en meres canales, apinaos de banzaos y tresvases. D’esta miente, el so estáu ecolóxicu viose notablemente afectáu, lo que pon en riesgu los numberosos servicios ecosistémicos que nos empresten.
La sobresplotación ta rellacionada col nuesu modelu socioeconómico, que toma aspeutos como’l consumu d’alimentos que riquen enormes cantidaes d’agua pa la so producción y modelos agroganaderos intensivos con superficies de riego que siguen amontándose acaldía.
Los nuevos regadíos dexen el cultivu superintensivo de los olivos,
una especie tradicionalmente de secanu.
Michelangelo-36 / Wikimedia Commons, CC BY
Los nuevos regadíos acomuñar al cultivu de too tipu de productos, como frutes tropicales (aguacate, mangu…), cultivos con altos requerimientos d’agua (maíz, alfalfa…) p’alimentar al ganáu, o l’aumentu de producción de cultivos tradicionalmente de secanu como almendros, olivo o vide.
Turismu, ropa y pesticidas. Completen la ecuación otres actividaes económiques, como’l turismu (el consumu d’agua per turista llega a quintuplicar el consumu per cápita local, acomuñáu a piscines, saunes, parques temáticos, caltenimientu de zones ajardinadas o golf) y la moda (un quilu d’algodón precisa 10 000 llitros d’agua pa producise y el so cultivu xenera problemes de sobresplotación en numberosos ecosistemes acuáticos del planeta). De media, envalórase que’l consumu d’agua pa un campu de golf bazcuya ente los 200 y los 300.000 m3/añu.
Otru factor a tener en cuenta ye la contaminación de les mases d’agua, que degrada los ecosistemes hídricos y, con ello, los servicios ecosistémicos que ríos, llagos y acuíferos apurren a la biosfera y al ser humanu.
Por casu, los nitratos d’orixe agroganadero provoquen que casi’l 30 % de les agües soterrañes y el 50% de les superficiales presenten xuna mala calidá. Esti fechu torga l’accesu a agua potable a una bona parte de la población del país. Otru casu alarmante ye la presencia de pesticidas nes distintes mases d’agua, especialmente tóxicos pa la salú humana.
A ello suman les alteraciones del mediu físicu: la intensa ocupación de distintes zones de la cuenca por aciu cultivos o urbanizaciones modifica aspeutos cruciales del ciclu de l’agua, como la evapotranspiración, la infiltración o la escorrentía. Non solo comprometen la disponibilidad del recursu a nivel local, sinón qu’aumenten los riesgos acomuñaos a fenómenos climáticos estremos como los hinchentes.
Inxusticia hídrica A lo último, la xubida de les temperatures acomuñada al cambéu climáticu provocáu pola acción humana afecta directamente a distintos procesos del ciclu de l’agua: aumentu de la fusión de glaciares, de les tases de evaporación y de evapotranspiración y cambéu del réxime de precipitaciones.

El banzáu de Barrios de Lluna (provincia de Llión) tres la seca de 2017 na Península ibérica.
A principios d’ochobre de 2017 atopar nuna situación crítica al 5 % de la so capacidá.
Pablox / Wikimedia Commons, CC BY
De resultes, la disponibilidad d’agua duce va en descensu, especialmente en zones xeográfiques como la mediterránea. Sicasí, el so usu nun fai sinón amontase, amosando la nula adaptación de la población a la realidá climática actual y poniendo en mayor riesgu, si cabo, l’estáu ecolóxicu de les nueses mases d’agua y ecosistemes.
Poro, la esclusión d’actividá humana de les representaciones del ciclu de l’agua camufla dalgunes de les crisis socioecológicas más acucioses, incluyíes la seguridá y la xusticia hídrica. Apura arreglar estes faltes y activar recursos y métodos educativos como primer pasu escontra la formación de les persones y escontra una gobernanza equitativa d’esti recursu esencial dende una visión planetaria, pero col focu puestu no cotidiano.

