- La Voz /David Castañón
Vistes mientres la ruta de Tuiza Riba hasta’l Picu Castiellu
L’espertu David Castañón, ceador de Les Fartures, desvela los meyores senderos y restoranes del Principáu para pasar un día llibre. Cuando una persona piensa nel Principáu d’Asturies, les característiques que davezu se destaquen de la rexón norteña son la so gastronomía y los sos paisaxes verdes. Teniendo en cuenta estos factores, nesti artículu, cola ayuda de David Castañón, ceador de la páxina web «Les Fartures», arrexuntamos les meyores rutes para faer en «La Tierrina» combinándoles con una parada nun restorán nel qu’esfrutar de los productos locales. Para ello, esti espertu culinariu fai una selección de los meyores «Farturrutas» para llevar a cabu nesta temporada braniza.
La Farturruta de Tuiza Riba hasta’l Picu Castiellu ye la primera na que piensa Castañón al escoyer les sos favorites. Esta ye una sienda que «gustó enforma» al críticu gastronómicu especialmente pola so llegada al abelugu de Meicín, un sitiu que define como «dafechu idílicu» nel que «tol mundu alucina». Amás, asegura que ye una ruta de monte «bien algamadizu» porque llegues ellí «en 50 minutos o una hora dependiendo del ritmu de cada unu. Aparte, puedes faer la circular, que tien el camín de branu y el d’iviernu, y pol branizu, si lo pilles con nieve nun día estenu, ye unu de los mayores espectáculos que puedes ver», afirma.
Aun así, como contra para esta ruta, Castañón alvierte que por cuenta de la cencellez d’esti camín «enriba dacuando hai un pocu de romería». Sicasí, cunta qu’a pesar de qu’en ciertos díes «suelse enllenar de xente», «caltiense’l bon ambiente montañeru».
Na so páxina web, como parada gastronómica, esti espertu encamienta volver sobro los nuesos pasos hasta Tuiza Riba pa comer en Chandicuandia. Él describe esti establecimientu como un «chigre preciosu, pequeñu, con zona de barra y apenes cinco meses pa comer», polo qu’aconseya acutar con antelación, especialmente les fines de selmana. La especialidá d’esti restorán ye’l corderu a la estaca, anque’l divulgador asegura que «comes lo que comes va tar buenísimo».
Braña de Pedroso (Ibias) Castañón define esta ruta como «desconocida». Esti camín rique «más caminar» pa xubir a una braña que ta nun pedreru pa ellí atopar unes cabanes «que si non te dicen que tán ellí nun les ves. Tán feches con piedra y dafechu mimetizaes», afirma. El críticu percibe esti sitiu como «maraviyosu» y esplica que nél puedes ver «la espectacularidá del suroccidente asturianu que, anque nun hai monte, ta tol monte que con los colores que cueye agora pel branu ta espectacular».
La principal contra que destaca pa realizar esti senderu pel branu ye’l calor. «L’únicu problema ye que casca’l sol y solombra nun hai enforma, digo yo que xubí con 30 graos y alcordéme de too», asegura ente rises. Aun así, pa esta problemática, esti divulgador tien la solución: el Tixileiro, un hotel que cunta con restorán, spa y piscina. Si daqué destaca esti críticu d’esti local ye’l vinu. «Llévalo José, un mozu de ventiséis años que ye una de les persones que yo conozo que más controla de vinos. Tien munchos d’Ibias, de Cangas, pero tamién del Bierzo y de la Ribeira Sacra. Controla enforma esa zona y cómese perbién», asevera.
De Camarmeña a la Mayada d’Ondón. «Ye unu de los meyores miradores qu’hai pal Picu Urriellu». Esto ye lo primero que diz Castañón al describir esta ruta y nun ye una mala forma d’empezar saber que dende ella tienes una de les meyores vistes a la orografía asturiana. Les siguientes palabres que salen de la so boca nun son tan positives: «El problema ye que tienen de ser seis kilómetros que son como xubir escaleres de cutio porque hai un importante desnivel». Sicasí, afirma qu’esto se fai menos duru coles vistes a «unu de los meyores paisaxes que puedes ver n’Asturies». «Tienes ende’l Picu Urriellu que paez que puedes tocalu y lo que tienes en mediu, en realidá, ye la Ruta del Cares», indica l’espertu culinariu.
Vistes del Picu Urriellu dende Camarmeña
Unu de los puntos qu’hai que tener en cuenta antes de realizar esta escursión ye que’l día tea estenu porque «si nun te metes na borrina fácil y podríes llegar a perdete», alvierte. Otru factor importante ye que ye una ruta que pa realizar, Castañón alvierte que «hai que tar d’andar», anque p’aquelles persones que nun tean tan acostumaes al senderismu esti divulgador tien una alternativa más adaptable a tolos públicos. «Si nun tas tanto d’andar, nun pasa nada porque puedes dir caminando hasta Camarmeña, dexes el coche en Poncebos, por casu, vas caminando hasta Camarmeña y ellí yá tienes un mirador», indica. Amás, cunta que nesta mesma localidá ta’l Chigre La Fuentina, que «ye un chigre maraviyosu que tien hasta sofás na parte del comedor y semeyes de la familia, esto ye, unu de tola vida, pero que tien ende una terracina onde tas comiendo y tas viendo’l Picu Urriellu».
La Braña de Mumián (Somiedu) Na zona de Somiedu, una de les que más turistes atrai pel branu pola so estampa rural y la so conexón cola naturaleza atopamos la postrera de les «Farturrutas» que destaca Castañón. «Ye un paseín, la verdá que ye abondo algamadiza porque nun tien muncho desnivel. Tien un repechín de primeres, pero otra manera ye bastante llanu», esplica. Amás, d’esta ruta destaca les vistes espectaculares» que tien al Valle de Somiedu. Cuenta que cuando llegues a la braña, puede vese que «ta perbién caltenida colos teitos». Tamién nesti senderu esiste una opción B p’aquellos que decidan faela daqué más difícil o que busquen un desafíu mayor. «Esta tien más desnivel, pasa por distintos pueblos pero esa opción amás traviesa un falleru que si lo pilles colos distintos colores ye un espectáculu», asegura. Amás d’estos factores, tamién destaca del final d’esta ruta que’l paisaxe, sumáu a la presencia de ganáu y los *teitos faen que la resultancia final sía un escenariu maraviyosu».
A lo último, pa reponer fuerces, esti espertu encamienta’l Castiellu del Alba, en Pola de Somiedu. «Un hotel típicu qu’empresta porque tienen pote o arroz con pitu que tán bien ricos». Coles mesmes, tamién dexa como interés qu’en frente d’esti establecimientu hai una cervecería artesanal cola cual dende l’hotel «tienen bien bon rollu» polo que puedes tar esfrutando la gastronomía del Castiellu del Alba con una cerveza calidable, daqué que pa Castañón crea un «contraste bien guapu».
