
El prestixosu diariu británicu The Times punxo’l focu n’una de les tradiciones más emblemátiques de Asturies: l’escanciáu de la sidra. Nun reportaxe, el periódicu destaca la trayectoria de Salvador Ondó (Tierra Ástur), campeón d’esta disciplina mientres 15 años y actual maestru na enseñanza del arte de vertir sidra dende gran altor para osixenala y realzar el so sabor.
Ondó, nacíu en Guinea Ecuatorial y criáu na República Dominicana, rompió estereotipos nun mundu tradicionalmente asturianu, onde nun yera habitual ver a un escanciador negru. “La xente sosprendese al vema”, recuerda. Al pie de el so rival y amigu Wilkin Aquiles, de La Montera Picona, caltien viva la competición nun oficiu que, según alvierti, traviesa una crisis pola falta de relevu xeneracional y l’irrupción de máquines automátiques en sidreríes.
L’artículu de The Times tamién recueye la voz d’espertos como Daniel Ruiz, presidente del conseyu regulador de la sidra, que sorraya que l’escanciáu “forma parte del ADN cultural y social d’Asturies”. Sicasí, alerta de que l’avieyamientu de la población y la dependencia de trabayadores estranxeros —el 70% de los sos alumnos son foranos— amenacien la continuidá de la tradición.
Amás, el productor Luis Piñera reconoz que’l sector vive “un momentu difícil” con vientes planes, zarru de negocios y burocracia qu’afuega a los pequeños ellaboradores. Aun así, amuésase optimista: “La sidra siguirá bebiéndose dientro de mil años”.
*The Times, que recueye tamién el míticu Decálogu del escanciador -cola imaxe de la reconocida Alejandra *Venegas-, describe l’escanciáu como un espectáculu de precisión y elegancia, comparable a una corrida de toros nel so *ritualidad. Un arte que, para los sos defensores, tien de protexese frente a la mecanización y tresmitise a les nueves xeneraciones para evitar que, xuntu col sabor de la sidra, piérdase tamién una parte esencial de la identidá asturiana.