LNE / Ficha / La orixinal fusión de la sidra del duernu asturiana cola kombucha (del Alloñáu Oriente) y que cautivó hasta cocineros trés estrelles Michelin Roblar Sede, en Bueño (La Ribera), saca al mercáu una orixinal fusión ente les bébores, d’edición llindada y con ingredientes kilómetro cero: la mazana ye xuanina y vien de un microllagar de Llanes. Kombucha Sede/ Instagram
Quién diba dicir que daqué tan asturianu como la sidra del duernu -ese tradicional recipiente de madera al que va parar el zusmiu de la mazana tres mayarse nel llagar- acabaría faciendo bon maridaxe cola kombucha, una bébora tamién lleldada como l’asturiana pero con orixe nos llonxanos China y Xapón. LNE 2
Ingredientes naturales: agua, azucre de caña, té verde (0,60%), madre de kombucha (simbiosis de microorganismos y lleldos), sidra del duernu (sidra duce – zusmiu de mazana).
Pos resulta que sí. La idea y la so esitosa culminación débese a Víctor Marchena y Robeca Zrezal, almes de Kombucha Sede, una planta d’ellaboración pequena y artesanal, pionera nel sector n’Asturies, fundada en Bueño (La Ribera) en 2022. «La intención foi faer un chisgo a la rexón y a la sidra», esplica Marchena. «Gústanos trabayar con productu de cercanía, de kilómetru cero. Y asocediónos faer esta kombucha con una segunda fermentadura, lenta, con sidra duce d’un microllagar asturianu», en concretu El Romanu, en Po de Llanes, con pumares dientro de la denominación d’orixe protexida (DOP).
La resultancia ye una bébora non alcohólica y con bien so conteníu n’azucre. Ye una bébora probiótica, viva. Nós faemos una fermentadura lenta, nun alteriamos n’absolutu’l procesu de fermentadura natural. Nós xugamos col tiempu y cola paciencia. Cuando una kombucha industrial puede lleldar n’una selmana nós, mínimu pel branu, tardamos un mes en llograr la primer fermentadura y pel hibiernu vamos a dos meses y mediu llongures. La segunda fermentadura tien llugar na botella onde, per un sitiu atrápase’l carbónicu natural que xenera la mesma fermentadura y añedimos zusmios de frutes, granes o fervinchos de flores. Tou totalmente natural».


