El Comercio / Directo al paladar /Estos son los ocho quesos asturianos que rellumaron en Suiza. Cinco ellaboradores de la rexón consiguen trés medayes d’oru, una de plata y cuatro de bronce nos World Cheese Awards de Berna. LNE
La final de los World Cheese Awards celebrada esta vegada en Berna, Suiza, volvió tener sabor asturiano. Fixérenlo posible los ocho quesos que tornen de la trixésimu séptima edición de la competición mundial con medayes.
Nun ye raru qu’Asturies reciba dalguna distinción, yá lo consiguió ensin dir más allá en 2024, 2023 y 2022. Y foi nel añu 2021 cuando Uviéu acoyó la cita, polo que la rexón siempres tien enforma que dicir nel certame.
Esta vegada cinco queseríes y empreses lácteas consiguieron trés medayes d’oru, una de plata y cuatro de bronce. En concretu, col metal dorao fueron premiaos l’Afuega’l Pitu Trapo Blanco de Temia, el Lazana afináu de la quesería allugada en Les Regueres y el Quesu Cabrales DOP Central Llechera Asturiana Cueva del Molín, que ellabora la Corporación Alimentaria Peñasanta S.A.
La medaya de plata foi pa otru quesu Cabrales, en concretu, el Valfríu 3 lleches de la quesería Valfríu. Para completar el particular podiu queseru asturianu hai que sumar a la quesería que más premios consiguió anguaño. Trátase de la sierense Alejandro Casielles 1913 que sumó cuatro medayes de bronce con otros tantos de los sos productos: Los Trés Amigues Madurecíu, de Cabra mini, Los Trés Amigues mini y Oveya y puntu.
Anguaño, un panel de 265 xueces evaluó 5.244 quesos para identificar 110 Super Golds, que fueron reevaluados por un Súper Xuráu internacional para atopar los 14 meyores quesos del mundu. Y tamién para otorgar les medayes d’oru, platu y bronce de la edición.
La 37ª edición, tuvo 5.244 participantes de 46 países.
El ganador de los 37º World Cheese Awards foi’l suizu Gruyère AOP Vorderfultigen Spezial, un quesu de 18 meses de sanamientu producíu por Bergkäserei Vorderfultige




