- Día de... /
Celébrase coles mires de rindir homenaxe al café, una de les bébores más consumíes y populares del mundu. Tamién ye una oportnidá para promover práctiques cafeteres más sostenibles y para visibilizar la difícil situación de los productores de café nel mundu.
La fecha oficial foi establecida en 2015 como’l 1 ochobre pola Organización Internacional del Café y llanzóse per primer vegada en Milán.
Dende les rexones más caloroses hasta’l fríu de los árticos, esta bebida forma parte de la vida cotidiana de millones de persones en cada país del mundu. Puedes tomalo como espresso, americanu, con lleche y hasta comelo en granos cubiertos de chocolate.
El café ye ricu n’antiosidantes, en sabor y en testura. Pero tamién ye importante para la economía y el bienestar nel mundu. Los principales productores de café a nivel global. Brasil, Colombia y Vietnam ocupen les primeres posiciones, ente que México asítiase como l’onceavu productor del mundu.
El café nun ye esi polvu col que prepares les tos bébores nin la grana escura que mueles para la cafetera. En realidá, trátase d’una grana clara y mafosa que vien d’una cereza de color intensu. Y el árbol del que surde recibe un nome interesáu: el cafeto.
L’orixe de la palabra “café” tien raigaños árabes. Empezó cola palabra “qahwah”, mesma que fai alusión a un vinu del granu”. Darréu, pasó por un procesu llingüísticu para combinase cola palabra turca “kahve”. Agora, dicimos café para referinos al granu, a la bébora ya inclusive los llugares nos que la vienden.
Amás, esisten cuatro especies del granu de café:
L’arábica representa aprosimao’l 75 per cientu de la producción mundial.
La robusta representa aprosimao’l 25 per cientu de la producción restante.
Tamién esisten les especies escelsa y libérica, pero son menos conocíes y producíes mundialmente.


