Publicado en Cumpleaños, Llambiotaes

El Carbayón orixinal cumple cien años

Güei salimos en @directopaladar. Tamos bien ilusionaos de qu’el nuesu Carbayón, que cumple 100 años, tea teniendo tal repercusión mediática a nivel nacional.  Gracies a los veceros que vos alcordáis de nós dende toes partes d’España y munches gracies   @turismoasturias @oviedo.turismo @oviedogastro por siempre danos visibilidá nel añu de la capitalidá gastronómica.

?️ «Güei faemos unos 400 carbayones al día, toos a mano». Pero n’agostu, cuenta, «fáense 1.000 diarios».⁣

Almendra molida, azucre, güevu y un almíbar, tan finu como eternu, con agua, zusmiu de llimón, azucre y canela. Asina de senciellu, asina d’esquisitu… y d’asonsañáu. Convertíu n’unu de los abanderaos de la repostería uvieina, y eso ye enforma dicir, teniendo en cuenta la predilección llambiona d’Uviéu, y d’Asturies, el llexendariu carbayón de @camilo_deblas sigue siendo güei un tótem confiteru.⁣

? «Parte del so ésitu ye que viaxa perbién», indica Paloma (miembru de la quinta xeneración d’esta saga confitera) mientres sirve una remesa de carbayones del día. «Pueden aguantar un mes ensin nevera, que nun ye bien habitual en repostería o pastelería», puntualiza. Lo que dexó que dende va décades, los carbayones convirtiéronse en souvenir gourmet dientro y fora d’España.⁣
El mio bisagüelu José de Blas inventó’l Carbayón nel añu 1924. L’alcalde d’Uviéu d’aquel entós, encargó a Camilo de Blas la creación d’un dulce que representara a Uviéu na Primer Feria Internacional d’Amueses, celebrada en Xixón en 1924. Esti pastel d’hoxaldre, almendra y yema bautizóse como Carbayón, n’honor al nome d’un carbayu centenariu (“carbayu” n’asturianu), y que ye’l xentiliciu popular de los uvieinos. Anguaño’l Carbayón ye un dulce emblemáticu de la ciudá d’Uviéu.

 

Autor:

Maestra de Llingua Asturiana Colexu Carmen Ruiz-Tilve - Uviéu

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