Publicado en Nadal

Les tradiciones de la cocina navidiega n’Europa

Punxi a investigar exhaustivamente les tradiciones de la cocina navidiega más populares d’Europa y esto foi lo qu’atopé.


Ilustráu por Victoria Fernandez

Afortunadamente para munchos de nós la Navidá despierta alegremente alcordances de bayura: esfrutar de la comida hasta que nun podamos movenos. Siempres m’encantó la Navidá, non solo pola comida, sinón tamién pola unión familiar, poles tradiciones, pola gran cantidá d’elementos culturales que rellumen con tou la so rellumanza y tescendieron decenes de xeneraciones. Dende mariscos hasta deliciosos pasteles, nesti artículu preséntote dellos platos típicos de la cocina navidiega europea por que-y deas otru toque de sabor a les festividaes.


Felices carnes:  Yá toos tienen los sos sombreritos de fiesta y les sos galletes de mantequilla na mano, en Reinu Uníu ye hora del pavu. ¡Ah, y non te escaezas del mueyu!

N’Alemaña, otra ave gobierna’l gallineru: el Weihnachtsgans (gansu). Suélse-y acompañar de dumplings, col colorada, Grünkohl de la güela (col rizada guisada con especias) y eine Knacker (una salchicha afumada), les pilastres de toa fiesta familiar.

Na mesa española destáquense’l xamón, la escudella i carn d’olla (una especie de sopa) y el ternasco (corderu).

Pexe festivo: Si lo tuyo ye’l mar, esta ye la to rexón. Los italianu americanos celebren la Festa dei sette pesci (Fiesta de los Siete Pescaos) con 13 platos en total, sirviendo dende baccalá (bacaláu curáu con sal) hasta anguilla (anguila afumada o frita) y buccino (trigu blancu, tamién conocíu como cascoxu de mar).

Más barganal del círculu árticu, los rusos esfruten de zakuski (aperitivos) de pexe n’escabeche, camarones y pirozhki (dumplings rellenos), con un platu principal de lucioperca, anguila o kulebyaza (pirogi rellenu de salmón). Recuerda, ¡la comida nun ta completa ensin un clin de vodca ente platos!
Comida pa los más desacobardaos

A los más aventureros encamiénto-yos el delicáu lutefisk noruegu (pexe marinado en llexía). Esti pexe blanco secu ponse primero n’agua y depués en llexía, lo que-y da xuna testura xelatinosa al platu final cuando se cocina. Un pocu maloliente, pero aparentemente bien sabrosu.

Delicies pal postre:  ¿Gústente les coses duces? Si visites dalgunu de los tradicionales Weihnachtsmärkte alemanes (Mercaos de Navidá) vas afayar xuna gran variedá de llambionaes de jengibre, como los Pfefferkuchenhaus (pan de jengibre) estilu Hansel y Gretel, el Christstollen (pastel de frutes fechu con mazapán), según Plätzchen und Lebkuchen (galletines varies y jengibre).

El turrón ye unu de los mios favoritos n’España. Siempres que visito esti país atopo con más de 80 variedaes d’esti dulce. Ye tan popular que’l supermercáu español Mercadona vendió 24 000 pieces al día nun solu mes en 2016, cuando llanzó al mercáu’l so “turrón de chocolate con cacagüés fritu y miel”. 🤤

N’Italia, hai dos tipos de families: les que prefieren Panettone y les que nun pueden pasar les Navidaes ensin comer Pandoro, polo que dambos terminen na mesa. Estes tortas de frutes tradicionales pueden algamar los 15 cm d’altor y pesar 1 kilogramu.

¿Tienes xuna fiesta?. N’un gourmetten holandés, toos cocinen la so propia comida nun platu caliente na so mesa, ente que na Fondue Bourguignonne suiza los invitaos comen carne de res cortáu en rodajas fines y amugaes en mueyos de cóctel, curry y tártaru.

A el franceses tamién-yos gusta celebrar les festividaes de manera tradicionalmente sofisticada. A fête française, o a cencielles -yos Fêtes, xira en redol a les coquilles Saint-Jacques (vieires con yerbes y quesu), el foie gras (fégadu de gansu o coríu), según les orca, les llagostes o los cámbaros y unos 13 postres, que siempres van incluyir el favoritu de tolos tiempos: el bûche de Noël, que vien ser lo mesmo que’l deliciosu tueru de Navidá.

Y qué Navidá sería Navidá ensin la intención de tomase tolo que tuviera perhí más d’un añu. Xuna jarra de Glögg o Glühwein (vinu caliente) ye l’acompañante por excelencia de cualquier xunta en Suecia y Alemaña, ente que el españoles prefieren el gin-tonic estándar y el daneses un par de schnapps.

Autor:

Maestra de Llingua Asturiana Colexu Carmen Ruiz-Tilve - Uviéu