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Día Mundial de l´Hamburguesa

Día de l’Hamburguesa: por qué celebra’l 28 de mayu y 6 trucos para faer l’hamburguesa perfecta. La preparación d’esti platu tan popular acepta variantes infinites. Non solo trátase d’un platu popular, el so sabor ye un reclamu para los cielos la boca de toles edaes y la so preparación dexa innumberables variantes.

El por qué celebra’l Día de l’Hamburguesa ye un pocu inciertu y sobro él hai munches especulaciones: ente elles que fueron les grandes cadenes d’hamburgueses quien llanzaron la idea a la cai pa popularizala y aumentar asina les sos vientes. Otru de los sos oríxenes, esti más antiguu, podría remontase a cuando les panaderíes d´Hamburgo empezaron a faer los panes redondos.

Tamién hai xuna lleenda que diz que foi precisamente un 28 de mayu de 1900 cuando un inmigrante alemán residente n’Estaos Xuníos sirvió la primer hamburguesa nel so restorán como puru azar, porque un veceru pidió-y daqué rápido que tuviera ricu.

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Mil formes de prepararla.

L’hamburguesa ye un platu que da muncho xuegu porque puede preparase de munches formes y toes delicioses. Puede ser un platu sanu, una y bones los ingredientes básicos: carne, pan y tolo que se-y quiera añedir.

Vexetariana o Vegana…

De siguío, dámoste dellos trucos pa preparar l’hamburguesa perfecta:

1. Escueye la carne, verdura o pexe que más te guste. ¿Quién dixo que xuna hamburguesa tien de preparase obligatoriamente con carne? La versatilidad d’esti platu contempla tamién opciones veganes.

2. La grosez tamién importa: la pieza de carne, pexe o verdura tien de tener unos 2 centímetros de grosez pa garantizar un cocináu perfectu.

3. Controla los tiempos de cocción.
Pa una hamburguesa de dos centímetros de grosez
los tiempos seríen los siguientes:

– Poco fechu: 3 minutos per cada llau.
– Al puntu: 3 minutos per un sitiu y cinco pol otru.
– Al puntu y mediu: 4 minutos per cada llau.
– Fechu: 5 minutos per cada llau.

4. Acompaña la to hamburguesa colo que más te guste: amás de les clásiques pataques, otros maridajes populares son: los aros de cebolla o los fingers de quesu o de pollu.

5. El pan: pan blando, pan rústico, mollete, pan de cristal…xuna hamburguesa acepta munchos tipos de pan que de la mesma pueden tar bañaos con infinidá de granes de cebera.

6. Escueye’l to mueyu: anque los mueyos más populares son el kétchup, la mostaza o la mayonesa, l’hamburguesa tamién almite otres como les realizaes a base de miel, de carambelu o de salsa  rosa.

Autor:

Maestra de Llingua Asturiana Colexu Carmen Ruiz-Tilve - Uviéu

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