Publicado en Día de...

Día Mundial de los Humedales

Güei celebramos el Día Mundial de los Humedales, unu de los ecosistemes más importantes polos servicios que nos ufierta. España, con 7⃣6⃣, ye’l 🥉 tercer país del mundu en númberu de humedales o güelgues incluyíes na Llista RAMSAR.

HUMEDAL: Una güelga o humedal ye una zona de tierra, xeneralmente plana, que la so superficie anubrise/cúbrese de manera permanente o intermitente.​ Al cubrise regularmente d’agua, el suelu encharcase, quedando desprovistu d’osíxenu y dando llugar a un ecosistema híbridu ente los puramente acuáticos y los terrestres.

nesti 2022 adquier un significáu especial, yá que per primer vegada esti acontecimientu celébrase oficialmente nel contestu de les Naciones Xuníes, una y bones l’Asamblea Xeneral de la ONU, nel so resolvimientu del 30 d’agostu de 2021, proclamó’l Día Mundial de les Güelgues/humedales como una celebración oficial de les Naciones Xuníes.

Na actualidá la Llista Ramsar inclúi más de 2.000 güelgues de toles rexones del mundu, globalizando una superficie cimera a 200.000.000 hai, anque estes cifres varien a l’alza.

En realidá la Llista Ramsar ye una llista de prestíu, yá que integra les zones húmedes más importantes del mundu dende’l puntu de vista del so interés ecolóxicu y para el caltenimientu de la biodiversidá.

España ratificó’l Conveniu de Ramsar en 1982 ya incluyó entós dos zones húmedes na Llista de Güelgues d’Importancia Internacional: Doñana y les Tables de Daimiel. Dende entós hasta’l momentu incluyéronse munches más güelgues españoles nesta Llista, como xusta representación de la riqueza del nuesu patrimoniu húmedu y de la so singularidá nel marcu mundial.

Autor:

Maestra de Llingua Asturiana Colexu Carmen Ruiz-Tilve - Uviéu

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *