- Fonte: Oficina Normalización Llingüística de Xixón / Cartafueyu AST /
- Cultivu del güertu ecolóxicu n’Asturies.pdf
- Política Llingüística del Principáu /
- World Day /
Les llegumes son les granes o semilles comestibles de plantes lleguminoses que se collechen para ser consumíes. Los frijoles secos, les llenteyes y los arbeyos son los tipos de llegumes más comúnmente conocíos y consumíos.
Tán presentes nes distintes gastronomíes de too el mundu, dende l’humus nel Mediterráneu (garbanzos), a un tradicional almuerzu inglés (frijoles blancos) o’l dal de la India (arbeyos o llenteyes).
Les llegumes nun inclúin los cultivos que se collechen verdes, como los arbeyos verdes o les xudíes verdes, una y bones estos clasifíquense como hortolices. Tamién s’esclúin los cultivos utilizaos principalmente para la estracción d’aceites, como la soya o’l cacagüés, y los cultivos leguminosos que s’utilicen puramente para fines de llantadera (granes de trébole y alfalfa).