Publicado en TIEMPU

Tiempu: baxada de temperatures y agua de sangre (con calima)

L’AEMET salva a trés zones de lo que vien: esbarrumbe de temperatures y agua de sangre. Un
frente del Atlánticu va entrar esti domingu na Península dende l’oeste. Agoró que’l vientu va ser de componente suroeste en Galicia.

La calima o l’asoria ye un fenómenu meteorolóxicu consistente na presencia na atmósfera de partícules bien pequenes de polvu, cenices, magre o sable en suspensión.

Tres dellos díes con un tiempu estable dempués del bastiazu de Samana Santa, la inestabilidá vuelve esti domingu con abondosu nubosidá y delles precipitaciones. Les temperatures, amás, van tender a baxar, según la predicción de l’Axencia Estatal de Meteoroloxía (AEMET).

Un frente del Atlánticu va entrar esti domingu na Península dende l’oeste y puede llegar acompañáu de nubes ocasionales. Les agües van afectar con mayor probabilidá al oeste d’Andalucía y dambos pandos, el esbarrumbe de temperatures y agua de sangre este y el Pirinéu oeste, anque non puede refugase que tamién faiga presencia n’otres rexones del territoriu.

Estes nun van afectar al estremu oriental peninsular y Baleares, onde namá s’esperen intervalos de nubes medies y altes. D’esta forma, les temperatures van tender a baxar, cola esceición de la área mediterránea, onde van xubir llixeramente. D

Tamién va tar presente esti domingu la calima  o asoria -guarda na atmósfera de partícules bien pequenes como’l polvu o arena-, que va afectar a bona parte del centru y metá esti de la Península, según a Baleares. Poro, podríen dase precipitaciones en forma de barru.

L’asoria o calima va llegar hasta Francia, Alemaña, Polonia… ¡inclusive a Suecia! Va encloyar España la fin de selmana pero tamién va algamar munchos otros países d’Europa. L’asoria va ser una de les protagonistes esta fin de selmana que se presenta templáu y estable en casi tol país. A partir del vienres va llegar una enorme llingua d’asoria dende’l Sáhara y nesta ocasión non solo va afectar a la redolada de la península Ibérica.

Autor:

Maestra de Llingua Asturiana Colexu Carmen Ruiz-Tilve - Uviéu

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *