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L’agricultura ye’l conxuntu d’actividaes económiques y técniques rellacionaes col tratamientu del suelu y el cultivu de la tierra para la producción d’alimentos. Entiende tou un conxuntu d’acciones humanes que tresforma’l mediu ambiente natural.
Güei rindimos homenaxe a una de les actividaes más antigües para la subsistencia de la humanidá. El 9 de setiembre celebra’l Día Mundial de l’Agricultura, una actividá de gran importancia para’l desenvolvimientu sostenible de les naciones nel mundu.
Mención especial merez l’esfuerzu de los pequeños, medianos y grandes productores del campu, dedicaos al cultivu de la tierra para la producción d’alimentos calidable para la población. Con ello reconozse’l so trabayosu llabor na producción d’alimentos.
La creación d’esta fecha sirve para sopelexar los retos que tien d’enfrentar el sector agrícola énte’l cambéu climáticu nel planeta y otros factores ambientales, según los nuevos patrones de consumu.
Per otra parte, promover l’estudiu, desenvolvimientu ya innovación de l’agricultura y el so impactu nel mediu ambiente, pal beneficiu de futures xeneraciones.
¿Qué ye l’agricultura? Entendemos por agricultura’l conxuntu d’actividaes rellacionaes col cultivu de la tierra y el tratamientu del suelu por aciu la intervención del home pa la producción y llogru de:
Alimentos (verdures, vexetales, frutes, ceberes, tubérculos, granos) pal consumu humanu.
Fibres (llinu, algodón) utilizaes pa la confección de prendes de vistir.
Camperes, granes y forraxes p’alimentar al ganáu, aves de corrolada y doméstiques.
Cultivos enerxéticos (maíz, soya) utilizaos na producción de bio-combustibles.
Productos químicos (etanol, plásticos, almidón, azucre).
Productos biofarmacéuticos y drogues llegales.
Na actualidá en dellos países utilícense técniques ya innovaciones aplicaes a la tecnoloxía pal llabráu y cultivu de la tierra, según pa efectuar los controles pertinentes para xuna meyor calidá de los productos agrícoles.
Oríxenes de l’agricultura. Envalórase que les actividaes d’agricultura aniciarense mientres el periodu del neolíticu, constituyendo xuna evolución de les actividaes de recueya, caza y pesca. S’evidenciaron nos primeros cultivos de trigu y cebada, siendo llabores efectuaos poles families pal so propiu sustentu.
Yá na edá media aplicáronse delles innovaciones, por aciu nueves formes de producción, amontando les colleches y la variedá de productos agrícoles.
Na actualidá, el sector agrícola dispon de maquinaria y tecnoloxía de punta que facilita los llabores de llabranza, cultivu y collecha, aumentando considerablemente los niveles de producción y la calidá de los sos productos, satisfaciendo les necesidaes de consumu de les families a nivel mundial.
El sector agrícola efectuó notables meyores pa la meyora de les técniques y métodos de producción, según na calidá de los alimentos. Dalgunos de les meyores tecnolóxiques que ta revolucionando a l’agricultura son los siguientes:
- Tecnoloxía GPS pa la midida, rexistru y cálculu d’área de terrenes.
- Sensores de temperatura y mugor, pa la midida de diversos Índices de Vexetación y conteníu de clorofila, con cuenta d’embrivir l’impactu del suelu mientres la etapa de crecedera de les plantes, detectar el conteníu de vexetación y la cantidá de nitróxenu nos cultivos.
- Usu d’aviones teledirixidos pa la distribución de plaguicidas pa compensar la invasión d’insectos y drones pal llogru de datos como niveles de saturación de l’agua, altor de les plantes y determinar la biomasa de los cultivos.
- Software SIG aplicáu a l’agricultura, pa la escoyeta de datos, temperatura, condiciones climátiques y del suelu, rendimientu de los cultivos.



