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La seronda ye tiempu de castañes: beneficios

La seronda ye tiempu de castañes. Ye’l meyor momentu para caminar polos montes, triando les húmedes fueyes marrones, con esi golor dulzuxo amiestu de frutos y mofu, sobremanera, si tiense la suerte de tener un castañeo y poder recoyer los sos frutos. VIDEU


Les castañes recuéyennse na seronda. La recueya suel empezar a finales de Setiembre para les variedaes mas precoces como la “Miguelina” y remata en payares, siendo ochobre’l mes mas fayadizu para la gueta, esto ye, dir a “pañar” castañes provistos de cestones y vares llargues de madera para solmenar los corpuspinos.

La castaña ye esi frutu secu llenu de propiedaes que nos trai la seronda. Con elles faen sopes, rellenos de carne, postres… o a cencielles saborguiase crudes, asaes o en conserva.

Aseguren los espertos que los beneficios de les castañes son munchos, algamen les 200 Kcal por cada 100 gr. Esactamente, por cada 100 gr les castañes contienen 40 gr d’agua, otros 40 d’hidratos de carbonu, 5 de grases y 4 de proteínes. Tocantes a los hidratos de carbonu, la cantidá d’azucres naturales ye mínima, polo que son aptes para diabéticos.

Coles mesmes, 7 gr de cada 100 son de fibra, polo que la so inxesta te va venir perbién si lo precises . Ente otres coses, la fibra ayúdanos a regular el tránsitu intestinal, curiar la flora y amenorgar los niveles de colesterol. Ello refuerza’l nuesu sistema inmunolóxicu y previen enfermedaes como’l cáncer de colon.

Les castañes apurren vitamina Y, vitamines del grupu B y acedu fólico. Dientro de los minerales, atopamos calciu, magnesiu, potasiu, fierro, fósforu, seleniu, yodu y cinc. Esti cóctel de minerales ayuda contra l’anemia, fortalecen los güesos y ta cargáu de propiedaes antiinflamatories, antiosidantes y vasculares. Amás, el so baxu conteníu en sodiu y alto en potasiu fáenlo aptu pa les persones hipertenses.

Como tolos frutos secos, contienen altos niveles de grases saludables y ácidos esenciales Omega 3 y 6, con un papel bien importante na protección del sistema cardiacu.

Les vitamines del grupu B y los minerales qu’alluga favorecen el bon funcionamientu del sistema nerviosu, contribuyendo a amenorgar el riesgu de sufrir enfermedaes neurolóxiques.

Pola so riqueza n’hidratos de carbonu y el so eleváu conteníu n’agua, les castañes tamién son bien afeches pa incluyir na dieta de los deportistes, pos amás apurren minerales que contribúin al bon funcionamientu del sistema neuromuscular como potasiu, magnesiu y calciu.

¡Atención veganos! La proteína vexetal de la castaña contien tolos aminoácidos esenciales, colo que pueden ayudar a prevenir faltes nutricionales y quita la sede con bonos nutrientes y enerxía.

Asina que aprovechái a esfrutar d’elles, porque agora ye, nesta parte del mundu, tiempu de castañes. 😉Pinceladas de Asturias

Autor:

Maestra de Llingua Asturiana Colexu Carmen Ruiz-Tilve - Uviéu