Güei ye un gran día para’l mundu gastronómicu pos tolos 27 de marzu toca celebrar el Día Mundial del Quesu.
Ver artículu: “Propuestas asturianas pa cellebrar el día del quesu” (Diariu EL Comerciu”.
Ver artículu: “Día Mundial del queso“ (Diariu La Nueva España)
Sobro l’orixe del quesu na mayoría dizse que ye un alimentu que nació fai 10,000-12,000 años. Nun hai dulda, el quesu ye un alimentu antiguo dizse que les sos primeres versiones surdieron dende Mesopotamia y darréu la so fabricación estendiose por todo Europa.
Cola cayida del Imperiu Romanu surdieron nueves técniques locales d’ellaboración y Roma dedicose a estender les sos técniques de manufactura de quesos per gran parte d’Europa, esto aumentó la diversidá del quesu en diverses rexones y dio pie a que cada país fuera creando les sos propies tradiciones.
Lo que ye un fechu ye que dende les antigües civilizaciones el quesu yera almacenáu pa dómines d’escasez, pa sobrevivir a los fríos iviernos y yera un bon alimentu pa los viaxes, tou esto pol so fácil llevar, bonu caltenimientu y el so altu conteníu en grases proteínes.
N´Asturies tenemos 42 variedáes de quesu. Ver cartelu de los Quesos Astesanos d´Asturies.
En payares de 2021 Uviéu será sede de los “World Cheese Awards“, un certame qu’aspira a bater récords y a traer a la capital 4.000 quesos de tolos continentes y mover a más de 10.000 persones. Tai sollertes…
Anque’l gran protagonismu de la rexón ta nos quesos de vaca, siendo la protagonista nel 65% de los quesos, anque hai variedaes que se producen con lleches d’oveya o cabra, ya inclusive con amiestu, polo que la panoplia quesera ta a la orde del día na rexón. De toos ellos de xuru la gran fama correspuenda a los azules, como´l quesu Cabrales.