Publicado en Festival gastronómicu

San Martín, 11 de payares

El día 11 de payares supon l’empiezu de la temporada de matances. Un día de fiesta nel que, dempués de la xera, tola familia axuntase a comer, beber y cantar pa celebrar que la *despensa vuelve tar llena de carne que puede dise consumiendo adulces mientres tol añu.

La matanza ye una de les más importantes fiestes serondiegues, siempres rellacionaes cola recueya y l’almacenaxe d’alimentu. Nel nuesu mundu de bayura, escesos y comida desperdiciá, acabemos escaeciendo’l sentíu d’estes celebraciones y eso supon la perda del patrimoniu cultural y la comprensión de los nuesos raigaños.

En tolos colexos tendría d’enseñase a los neños a llantar un güertu, criar un pollu y despiezar un gochu por que nun acaben pensando que los tomates crecen nel supermercáu.

Fotografía de Virxilio Viéitez Bértolo, La matanza (Soutelo de Monte Pontevedra, 1955).

Autor:

Maestra de Llingua Asturiana Colexu Carmen Ruiz-Tilve - Uviéu

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