Publicado en Llambiotaes

Avilés recupera un dulce centenariu d’Asturie

Avilés recupera un dulce centenariu d’Asturies, típicu de Selmana Santa: el mantecáu de la confitería Galé. Vuelve ellaborase nel obrador d’El Palaciu d’Avilés, cola receta orixinaria trabayada agora pol pasteleru Alejandro Montes, el ceador de Mama Framboise. Mantecáu d’Avilés, n’una imaxe proporcionada por Gustatio.

Fonte: El País / LNE /

Hai vida nos locales que cierren. El pasáu, hestories guardaes ente los sos murios, golores, alcordances, tradiciones. Y en dalgunos, recetarios que cuando se despolvorien guarden ayalgues. Ye lo que-y asocedió a los propietarios de la tienda d’alimentación L’Avilesina, inaugurada n’avientu de 2024 nel corazón d’Avilés, cuando recibieron el legáu de la histórica confitería Galé, abierta en 1876, na cai de la Cámara.

Hasta esti obrador, Manuel Galé, el fundador, llevara les técniques y recetes qu’aprendió nos sos viaxes a París. Llueu fixo d’esti llugar un puntu d’alcuentru de los avilesinos y foranos, conocíu poles sos mediallunes, turrones, postres d’almendra y yema, y un mantecáu, que se convirtió nel bollu de Pascua d’Avilés. La confitería cerró nos años noventa. El procesu de realización de los mantecaos del Palaciu d’Avilés, n’imaxes vencíes por Gustatio.

Ye agora cuando l’empresariu Carlos Antuña, propietariu de la mesma d’El Palaciu d’Avilés, decide recuperar nel obrador del hotel, unu de los dulces más icónicos d’Asturies: el mantecáu de la confitería Galé, que se dexó de faer cuando la confitería cerró nos años noventa. L’encargu fíxo-y lo al repostero asturianu Alejandro Montes, que creó en Madrid les pasteleríes Mama Framboise y agora vive en Llangréu, onde montó un obrador nel monte, dende onde desenvuelve productos pa empreses, como Life Gourmet Catering.

“Trátase d’unu de los primeros bollos de viaxe, a base de mantequilla y azucre, qu’aguantaben los tresllaos en barcu, y nel sieglu XIX popularizóse como bollu de Pascua”, rellata Montes, que dende va un añu trabaya nel perfeccionamientu de la receta, nos distintos formatos y na imaxe del dulce, que pretenden recuperar pa la Selmana Santa avilesina. “Ye bono de compartir, y queremos que vuelva ser el bollu de referencia”. Anque la intención, como lu pasa a les torrixes ye qu’esti emblema duce de la ciudá produza tol añu y viaxe a cualquier rincón d’España.

Trátase d’un bizcuechu ellaboráu con mantequilla, azucre, farina y güevos. Tou ello, realizáu siguiendo la receta centenaria tradicional, y utilizando productos de cercanía, como la mantequilla asturiana o los güevos frescos de granxa. ”La orixinalidá nun ta nel productu, sinón na forma de faelo, de glasearlo xustu nel momentu de salir a la vienta, a lo qu’hai que sumar una cuidada estética afecha a los nuevos tiempos”, asegura Olga García, propietaria de L’Avilesina, que tien claro que “ye’l postre d’Avilés, el dulce más históricu, al altor de les moscovitas o los carbayones n’Uviéu o les princesines en Xixón”.

Precisamente, foi a ella a quien Manolo Galé, descendiente de la familia fundadora, confió-y el recetariu de la confitería, col enfotu de que dalgún día pudieren volver recuperase. Esi día llegó. Y yá pueden adquirise y encargar en distintos tamaños, de 1,9 quilos, 1 quilu y 400 gramos (esti postreru, 18 euros).

Autor:

Maestra de Llingua Asturiana Colexu Carmen Ruiz-Tilve - Uviéu

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