Publicado en RTPA

Los truébanos, un métodu tradicional pa producir miel

 

Fechos con troncos d’árboles qu’entá se caltienen n’Asturies. Los trúebanos tán fechos con troncos d’árboles. Simón Rodríguez ye ún de los pocos apicultores asturianos que caltienen esti cultivu. Dempués de más de 50 años trabayando con ellos defende’l so usu por ser 100% natural, aguantar más y ser más resistente a los ataques d’osos.

 

Rodríguez ye’l sociu númberu 3 de l’Asociación d’Apicultores d’Asturies. Lleva más de 50 años manexando abeyes. Tomó’l relevu de so güela siendo entá neñu. D’ella deprendió la forma más antigua de producir miel, el trúebanu.

A los truébanos dedicó 30 años enantes de trabayar tamién con caxellos.

A favor del truébanu, que duren dos o tres vegaes más que’l caxellu, esplica, que resiste munchísimu meyor los ataques d’osu, y que ye un cultivu 100% natural.

Nunca nun compartió que se considerare al truébanu como focu d’infección y asegura que tán igual de controlaos que los modernos caxellos.

Col númberu de referencia como apicultor nel so tueru reconoz que producen menos, pero que lo salva colocando un mayor númberu de truébanos.

Autor:

Maestra de Llingua Asturiana Colexu Carmen Ruiz-Tilve - Uviéu

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *