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Asturies nun arde, quémenla

Daniel García García, Catedráticu d’Ecoloxía de la Universidá d’Uviéu, cuenta en The Conversation España qu’Asturies nun ambura, quémenla.

Asturies apaez dende va décades, xuntu con Galicia y Cantabria, ente los territorios d’España qu’atropen el mayor númberu de quemes forestales y la mayor estensión de monte quemáu añalmente. Tal que tamos sufriendo dende va selmanes, estes quemes apaecen por folada a finales de seronda y d’iviernu, coincidiendo con eventos de temperatures nidies y fuerte vientu sur.

Dende una perspectiva científica ecolóxica esta situación ye, cuandoquier, paradóxica, yá que se trata d’una rexón de clima templáu oceánicu con abondoses agües y temperatures nidies. Equí, lo esperable ye xuna bien baxa frecuencia de quemes de baxa intensidá, causaos polos rayos de nubes. ¿Cómo ye posible, entós, esta situación?

Quemes na sierra del Aramo vista dende Uviéu, en marzu de 2023. Daniel García

Cambéu climáticu y quemes

Puede argumentase que la causa ye’l cambéu climáticu global, qu’acarreta calentamientu –amonto de temperatura promediu– y un aumentu de la frecuencia d’eventos meteorolóxicos estremos (por casu, les grandes nubes eléctriques). Esta asociación causal ente cambéu climáticu y quemes ye un titular yá casi de manual na prensa local.

Sicasí, el calentamientu en sí nun ye xuna causa directa de quemes, y menos na seronda ya iviernu. L’artu encesu, que combustiona de forma bonal, ye xuna eficaz metáfora bíblica pero nun ye xuna realidá física. Sí ye ciertu que’l calentamientu mengua’l mugor de la vexetación, aumentando la probabilidá de que, por casu, la cayida d’un rayu apuerte nuna quema, y tamién de qu’esa quema tenga depués mayor intensidá y estensión. Pero, puramente, el calor nun provoca quemes. Per otra parte, tampoco esisten evidencies clares de que la frecuencia y la magnitú de les nubes eléctriques tea amontando n’Asturies debíu al cambéu climáticu.

¿Arde? ¿O quémenla?

Refugáu’l clima como mecanismu relevante, namá nos queda l’acción humana como causa principal de les quemes. Ello ye que la práctica totalidá de les quemes ivernices asturianos son provocaos, accidental o deliberadamente, por persones. So les causes apostaes subyace la denominada cultura del fueu, que fomentaría la quema de vexetación maderiza (carbes y montes) como midida de xestión agroganadera.

La conocencia tradicional rural considera’l fueu como xuna ferramienta pa caltener y ameyorar la producción pecuaria, al abrir espaciu pa praos con yerba de mayor calidá nutricional pal ganáu.

Esta creencia tradicional xenera una fonderada social qu’emburria a usar el fueu como única forma efectiva de “llimpiar el monte”. Asina, xustifícase la eliminación de la vexetación maderiza pa consiguir camperes, llimpiar caminos y rodales agrícoles o, a cencielles, pa caltener un paisaxe cultural onde apoderen los espacios abiertos.

Desgraciadamente, les folaes masives de quemes suponen una llena de la cultura del fueu pa entrar, con motivaciones adicionales de descontentu social, nel vandalismu.

So un esquema d’usu tradicional, asumise de forma paradigmática que’l fueu amonta la rentabilidá ganadera estensiva. Sicasí, les pruebes empíriques de qu’esti paradigma funcione a escala espacial amplia son escases. Considérase que’l fueu ameyora la campera cuando afecta a superficies amenorgaes y de poca rimada, y cuando tres el fueu foméntase un llendo controláu y rotatoriu con animales que, como les cabres, aliméntense esgamotando los rebrotes de carbes que tienen xuna alta capacidá de recuperase rápido tres el fueu. Esti control de la carba fadría posible la espansión de yerbes diverses y riques en nutrientes, que pueden ser aprovechaes por ganáu de dieta más selectiva como’l vacunu.

Esto ye la teoría. Na práctica, les condiciones agropecuaries n’Asturies falten enforma de ser les fayadices pa un supuestu binomiu fueu-rentabilidá ganadera.

Asina, la cabana rexonal ta apoderada por vaques, poco efectives p’aselar el rebrote de la carba quemada, y que los sos fataos muévense pocu y tienden a concentrase n’estensiones amenorgaes del monte (los llamaos puertos).

La resultancia paradóxica ye que, sol actual modelu d’usu ganaderu estensivu, el fueu ye’l meyor aliáu de la carba.

Quema provocada pa eliminación de carba y apertura de pacionales. Daniel García

L’impactu ambiental de les quemes

Cualquier valoración agronómica o social de les quemes n’Asturies tien de tener en cuenta’l balance ente los posibles beneficios y los perxuicios ambientales.

Folaes de quemes como la vivida n’Asturies esti mes de marzu son un verdaderu desastre ecolóxicu.

Nel ambiente del monte cantábricu, estes altes frecuencies y estensiones de quema traen la perda de biodiversidá por cuenta de que, como asocede n’otros ambientes templaos, munches especies apenes tienen capacidá pa enfrentase al fueu.

Nun tendríamos d’aplicar equí los esquemes de los ecosistemes mediterráneos, onde la vexetación evolucionó nun ambiente de fueu frecuente qu’escueye traces p’aguantar al fueu o recuperase del mesmu (como tener granes que soporten les altes temperatures, o amosar una gran capacidá de rebrote).

La consecuencia de la perda de vexetación tres les quemes ye l’arrastre de los nutrientes minerales del suelu pel agua d’escorrentía, un efectu especialmente intensu n’árees de muncha rimada y con frecuentes agües. Asina son, precisamente, los montes asturianos. Esta llavadura y l’alteración de la estructura del suelu tres les quemes recurrentes fomenten la erosión.

Amás, la combustión y el fumu de les quemes suponen xuna importante fonte d’emisión de partícules contaminantes perxudiciales pa la salú y de CO₂ que contribúi al efeuto invernaderu.

Dicha lliberación de carbonu ye especialmente gravosa si tenemos en cuenta que, por clima, tipu de suelu y característiques biolóxiques, los montes y les carbes d’Asturies tán ente los ecosistemes con mayor potencial p’atropar carbonu d’España, tanto na biomasa como nel suelu.

Finalmente, ye necesariu tener en cuenta que, tal que la sociedá rural valora culturalmente los espacios abiertos pol fueu, otra gran parte de la sociedá asturiana valora positivamente les contribuciones que montes y carbes apurren al bienestar humano de múltiples formes.

¿Merez la pena?

Visto lo espuesto, les quemes n’Asturies apurren pocu y perxudiquen enforma. Deberíamos entós planteganos, con urxencia, cómo evitalos.

Solucionar esta problemática rique, amás d’escorrer y penalizar los delitos, convencer a los qu’encienden el fueu de que nun merez la pena. Este ye un trabayu de tola sociedá asturiana que, pa ello, precisa una conocencia básica de les causes y les circunstancies ambientales y sociales de les quemes.

Autor:

Maestra de Llingua Asturiana Colexu Carmen Ruiz-Tilve - Uviéu

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