Publicado en Asturies, Fiestes

Fiestes d’Interés Turísticu y Festivales de Branu n’Asturies

El branu n’Asturies tien un gran pulsu ya impulsu lúdicu y bona prueba d’ello son la infinidá de Fiestes d’Interés Turísticu, festivales de branu y otros eventos qu’enllenen atarraquitao un calendariu branizu que te ufierta ensame d’increíbles y orixinales planes.

El branu n’Asturies ye una continua sucesión de fiestes y eventos varios qu’animen costantemente pueblos, ciudaes y otros llugares de gran guapura.

Fiestes d’Interés Turísticu Internacional

Nel apartáu de Fiestes d’Interés Turísticu Internacional figura una de les xoyes de la tradición lúdico y deportivo n’Asturies: La Fiesta de les piragües o Descensu Internacional del Sella. Celebrada nes localidaes de Les Arriondes, Ribeseya, ye unu de los eventos más destacaos del calendariu deportivu nacional ya internacional, y una animadísima fiesta que tien llugar el primer sábadu d’agostu, y anguaño ye’l día 5.

Un momentu de la salida del Descensu Internacional del Sella

Fiestes d’Interés Turísticu Nacional

Na categoría de Fiestes d’Interés Turísticu Nacional ta’l Día d’Asturies en Xixón, que siempres ye’l primer domingu d’agostu, y anguaño por tantu ye’l día 6. Dende primeres hores de la mañana haya bailles y música tradicional, según una comida campestre. La xornada tien la so colofón col desfile de grupos folclóricos y musicales qu’escurre principalmente pol Paséu del Muriu.

Pela so parte, el Descensu a nadu de la ría de Navia, que nesta edición ye’l domingu 6 d’agostu, ye una travesía d’agües abiertes que ye una de les más antigües y populares d’España, con sonadía a nivel nacional ya internacional. Redolada a la prueba deportiva hai una gran fiesta con distintes actividaes, ente otres, desfile de nadadores, *pasacalles, ufrienda floral a la virxe y cabalgata folclórica.

Otra cita ineludible ye la fiesta de La nuesa Señora del Rosariu en L.luarca/Ḷḷuarca (Valdés), que cunta con una preciosa procesión marinera, y que’l so Día Grande ye’l 15 d’agostu.

Coles mesmes, el Descensu Folklórico del Nalón, un desfile acuáticu en tonu humorísticu, celebráu en La Pola Llaviana, tamién ye Fiesta d’Interés Turísticu Nacional. Xuna risondera xornada – qu’anguaño ye’l sábadu 19 d’agostu – na que les peñes participantes preparen mientres selmanes les sos embarcaciones pa consiguir la tan allampada “sopera”, que ye’l premiu al meyor xarré. Hai desfile poles cais de la villa escontra Ponte d’Arcu, onde se canta a cantar popular Chalaneru, y empecípiase el descensu de kilómetru y mediu hasta la ponte de La Chalana.

Imaxe del Descensu Folklórico del Nalón

La nómina de Fiesta d’Interés Turísticu Nacional completase cola Fiesta del Asturcón na mayada d’Espineres (Piloña), el sábadu 19 d’agostu, y que consiste nun homenaxe al caballu autóctonu asturianu, y onde hai xuegos y deportes rurales, comida campestre, misa de campaña, etc.

Fiestes d’Interés Turísticu del Principáu d’Asturies

Coles mesmes, nesta segunda quincena de xunetu’l branu cueye un gran ritmu con numberoses y risonderes Fiestes d’Interés Turísticu d’Asturies.

Del 20 al 23 de Julio en Candás, nel conceyu de Carreño, el Festival de Bandes de Gaites axunta a un bon númberu de persones procedentes de toa Europa pa esfrutar d’una variada representación de les meyores bandes de gaites de too el mundu celta.

Del 22 al 30 de xunetu celebra’l Festival Intercélticu d’Avilés y Contorna, dedicáu a les tradiciones culturales de los países celtes, cuantimás la música y la danza.

En Cangas, y cuando entá resonen los ecos de la Descarga de les Fiestes del Carmen, empiecen les Fiestes de Santo María Madalena, que’l so Día Grande ye’l 22 de xunetu, con procesión, tirada de voladores, xira y verbena.

Nesa mesma fecha, el 22 de xunetu, Llanes ver de fiesta col Día Grande de Santo María Madalena, y pocos díes dempués, el 25 de xunetu, los Picos d’Europa – na parte que correspuende al conceyu de Cangues d’Onís – son l’idílicu escenariu de la Fiesta del Pastor.

El Festival Internacional Longboard Surf Salinas, en Castrillón, tien llugar del 26 al 30 de xunetu. Consideráu unu de los más importantes del mundu na so especialidá, combina les actividaes surferes con un variáu programa d’ociu.

Si quies afayar tolos secretos del Bateo d’Oru, la to cita ye en Navelgas, en Tinéu, del 28 al 30 de xunetu, por cuenta de la celebración del Campeonatu Nacional de Bateo d’Oru. Unu de los momentos más llamativos y orixinales d’esti eventu ye la prueba non oficial de bateo con antorches pela nueche.

Nesta mesma zona, ente los conceyos de Valdés y Tinéu, na braña d’Aristébano, cada añu l’últimu domingu de xunetu tien llugar la Fiesta Vaqueira, tamién conocida como la Vaqueirada. Xuna fiesta étnica, qu’homenaxa la vida y costumes de los Vaqueiros d’alzada, y onde se celebra xuna boda de verdá al usu vaqueira.

La Fiesta del Bollu tien llugar nel barriu de La Peruyal en Les Arriondes, nel conceyu de Parres. La celebración cunta con un completu programa festivu, ente’l 28 y 31 de xunetu.

El tornéu Tenis-Sablera de Lluanco, en Gozón, celebrase del 29 de xunetu al 1 d’agostu na sablera de La Ribera. Trátase de la única prueba nel mundu que s’apuesta nuna pista de sable cuando la marea ta baxa.

Pela so parte, mientres el mes d’agostu xuna ventena de Fiestes d’Interés Turísticu d’Asturies animen l’axenda d’ociu n’Asturies.

Dientro de les Fiestes d’Interés Turísticu del Principáu d’Asturies, na primera quincena d’agostu cabo destacar un eventu gastronómicu como’l Festival de la Sardina en Candás (Carreño) el 1 d’agostu.

Nel ámbitu musical y de la cultura tradicional, del 3 al 6 d’agostu, en Tapia de Casariego tien llugar el Festival Intercélticu d’Occidente.

Los mercaos tradicionales tamién tienen el so protagonismu nel calendariu festivu. El Mercáu Vaqueiru de San Martín de Luiña (Cuideiru), y el Mercáu Tradicional d’Oles (Villaviciosa) celébrense dambos el 5 y 6 d’agostu.

Un desfile de xarrés venceyáu a les tradiciones más asturianes ye’l de les Carroces de Valdesoto (Siero) el 14 d’agostu.

Coles mesmes, la Fiesta del Alba, en Quirós, y la de La nuesa Señora del Cébrano, en Teberga – dambes el 15 d’agostu – son claros esponentes de la devoción a les virxes y ermites en zones de monte.

Imaxe de la Fiesta del Alba en Quirós

La segunda quincena d’agostu anímase coles fiestes de San Roque, bien celebráu en delles partes d’Asturies. Destaquen como Fiestes d’Interés Turísticu d’Asturies la de San Roque en Llanes, y la de Tinéu, dambes col so Día Grande’l 16 d’agostu.

Imaxe de la Fiesta de San Roque en Llanes

Otra cita clásica ye la de San Pedrín de la Cueva en Sariegu, que’l so Día Grande ye’l domingu 20 d’agostu, cola tradicional misa n’asturianu nel incomparable marcu d’esti covarón natural.

Pela so parte, la romería de San Timoteo en L.luarca/Ḷḷuarca (Valdés), que ye’l 22 d’agostu, ye xuna más celebraes y tradicionales d’Asturies.

Coles mesmes, Torazu, en Cabranes, llama l’atención porque ye l’únicu pueblu d’Asturies que celebra la fiesta del Carmen l’últimu domingu d’agostu, concretamente’l 27. Créese que foi por cuenta de qu’antaño los vecinos queríen esperar a collechar el pan d’escanda, pa ufiertalo a la virxe.

En plenu mes d’agostu nun pueden faltar los mercaos, xuna enraigonada tradición nel estivu asturianu. Unu de los más destacaos pol so ambiente, y la calidá de los sos productos y actividaes ye’l Mercáu Artesano y Ecolóxico de Xixón, que se celebra del 15 al 17 d’agostu.

La sidra tamién tien el so protagonismu nel branu asturianu y especialmente en Xixón, onde se celebra’l Festival de la Sidra Natural, ente’l 18 y 27 d’agostu. Nel marcu d’esta fiesta destaca’l Mercadín de la sidra y la mazana, allugáu nos Xardinos de la Reina. Un momentu de los más llamativos ye l’escanciáu simultáneu na sablera de Poniente’l vienres 25 d’agostu a partir de les 18:00 hores, pa tratar de bater el Récord Guinness d’Escanciáu simultáneu de sidra.

Los amantes de la hípica tienen xuna cita ineludible colos Concursos Hípicos Internacionales de Xixón – CSI Xixón -, que tienen llugar del 22 al 27 d’agostu en Les Mestes, y qu’axunten na ciudá a los meyores deportistes del panorama nacional ya internacional.

Les fiestes gastronómiques tamién tienen destacada presencia n’agostu, y más concretamente dos dedicaes a quesos de gran sonadía y tradición, y qu’amás cunten con DOP (Denominación d’orixe protagida). Referímonos al Certame del quesu Casín, que ye’l sábadu 26 d’agostu n’El Campu, y al del quesu Cabrales, que tien llugar el domingu 27 d’agostu n’Arenas de Cabrales.

Otru eventu a tener en cuenta ye la fiesta de La Regalina en Cadavéu (Valdés), que se celebra siempres l’últimu domingu d’agostu, y qu’anguaño 2023 ye’l día 27. Trátase d’una celebración al campu que combina música y bailles tradicionales asturianos, y tou na incomparable redolada d’ermita de la virxe de Riégala, conocida popularmente como la Regalina.

Les recreaciones históriques son otru de los alicientes festivos del branu asturianu. Xuna d’estes fiestes ye la del Primera desembarco de Carlos V, que se celebra’l 26 y 27 d’agostu en Tazones y Villaviciosa, y que xustamente ufierta xuna representación teatralizada d’aquel primera desembarco de Carlos V, que tuvo llugar fai más de 500 años.

Imaxe de la Fiesta del Primera Desembarco de Carlos V en Tazones

Pa completar l’elencu festivu del mes d’agostu ta la festividá del Día de los Pueblos d’Asturies, que se celebra cada añu l’últimu domingu d’agostu en Navelgas (Tinéu), col propósitu de fomentar la hermandá y la conocencia mutua ente los pueblos del Principáu d’Asturies.

Y amás, Asturies cunta con otros munchos eventos festivos que vas atopar na Axenda d’Asturies.

Festivales de branu

 

Los festivales de branu faen raxón n’Asturies, y cada vez la ufierta ye más variada y de mayor calidá. Un montón d’actividaes n’escenarios de lo más curiosu, distribuyíos por tola xeografía del Principáu. Equí suxurímoste dalgunos de los más interesantes.

El Boombastic celebra la so segunda edición en La Morgal (Llanera) ente’l 20 y el 22 xunetu, y dáu l’ésitu del pasáu añu, amplió sustancialmente el so aforu. El so programa inclúi tou tipu de músiques: urbana, indie, pop, electrónica, etc., y munches actividaes de día.

El Festival Tsunami Xixón va ufiertar a los amantes del punk-rock los díes 27, 28 y 29 de xunetu xuna serie de conciertos d’altu nivel. Un intensu programa con más de 35 bandes que van llegar y van enllenar el Parque Hermanos Capo na ciudá.

Coles mesmes, los amantes de la música independiente tienen nel Prestoso Fest xuna cita ineludible los díes 3, 4 y 5 d’agostu. Y tou nel corazón del occidente d’Asturies, en Les Barzanielles, a un par de kilómetros de Cangas.

Pela so parte, Aquasella lleva más d’un cuartu de sieglu asitiando Asturies como un destín pioneru nos festivales de vanguardia musical y cultural. Con un allugamientu privilexáu a veres del ríu Sella, na redoma de la localidá de Les Arriondes, que se celebra los díes 17, 18, 19 y 20 d’agostu, ye xuna auténtica ciudá de la música.

Per otru llau, Riverland, al igual qu’Aquasella, tien la so see nel oriente d’Asturies y más concretamente en Les Arriondes, a veres del ríu Sella. Nesti festival vas poder esfrutar de la meyor música dientro de los xéneros del indie, pop o rock, amás de la música urbana, y va ser el 24, 25 y 26 d’agostu.

Lluanco al mar ye un ciclu d’eventos musicales que se celebra n’unu de los espacios más emblemáticos de la mariña asturiana: el Muelle Viejo de Lluanco. Toa xuna esperiencia que xune música, naturaleza y gastronomía.

Mientres trés díes de finales de branu, 25, 26 y 27 d’agostu, Ribeseya va cuntar de nuevu col festival gastronómicu Fartukarte, dedicáu a la comida na cai, cola presencia de 23 Food Trucks veníos de tolos rincones d’España (Comida tex mex, italiana, xaponesa, asturiana, mallorquina, gallega, dulce, embutíos…), un mercadín de productos *handmade con 60 espositores, zona infantil con talleres, según otres actividaes y actuaciones musicales.

 

Imaxe del Festival gastronómicu Fartukarte en Ribeseya

La Grapa Black Music Festival ye un eventu pensáu pa esfrutar del Soul, Blues, Funk, R&B, rock y otros estilos rellacionaos cola música negra. Amás habrá puestos gastronómicos y un mercadín, y va ser n’Avilés la fin de selmana de’l 4 y 5 d’agostu.

En Clave POP ye un ciclu de conciertos veraniegos n’Uviéu, que forma parte de les actividaes branices na capital asturiana, y ye un escaparate de la escena independiente asturiana. Inclúi conciertos tolos miércoles del branu.

El Songs for an Ewan Day ye xuna de les cites más esperaes del branu na contorna avilesina. Los próximos 11 y 12 d’agosto Salinas (Castrillón), y más concretamente’l monte del Agüil, un espaciu onde se da xuna comunión bien especial ente la naturaleza y la música con un evocador llume, va acoyer xuna nueva edición d’esti eventu llenu de maxa. Un alcuentru que combina ceadores emerxentes y artistes consolidaos, y que cunta con una amplia ufierta gastronómica y d’ociu, qu’inclúi clases de yoga y paddle surf.

El We love Llaviana Festival anima’l branu en La Pola Llaviana, coincidiendo col Descensu Folklórico del Nalón, declaráu Fiesta d’Interés Turísticu Nacional. Del 18 al 20 d’agostu la música d’estilu variaos, l’aventura, la bona onda, la gastronomía y la diversión anubre Llaviana.

Autor:

Maestra de Llingua Asturiana Colexu Carmen Ruiz-Tilve - Uviéu

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *